ȘI SOARELE E O STEA

Dragi adolescenți vă îndemnăm să participați la Concursul de Lectură „Bătălia CărțilorBătălia Cărților”. Lecturând 10 cărți înscrise în concurs aveți toate șansele să deveniți Cititorul Anului 2020!

Vă propunem sa faceți cunoștință cu cartea Și Soarele e o stea autor Nocola Yoon.

 Romanul prezintă o poveste de dragoste emoționantă.

Se pot îndrăgosti un poet romantic și o fată pragmatică? Au doar 24 de ore să afle răspunsul la aceasta întrebare. Natasha, protagonista romanului „Și soarele e o stea”, nu poate fi convinsă de faptul că destinul joacă un rol important în viața ei. Ea își planificase în linii mari viitorul și toate ar fi putut decurge așa cum își propusese, dacă nu ar fi intervenit întâmplările faste și nefaste care să-i dea totul peste cap. Familia ei emigrase cu ani în urmă din Jamaica, iar ea fiind mică pe atunci, a reușit să se integreze în țara de adopție și, dacă nu ar fi avut loc un incident nedorit, în urma căruia urmau să fie deportați în câteva ore, viața ei ar fi decurs lin și plat, așa cum își planificase. Daniel face și el parte dintr-o familie de imigranți, dar s-a născut în Statele Unite și se confruntă cu un conflict de identitate. El nu aparține cu adevărat nici țării din care provin părinții săi, dar nici țării în care s-a născut, neputând să scape de eticheta de coreean.

Întâmplarea face ca cei doi tineri să se întâlnească în ziua în care Natasha urmează să fie deportată. Ea face o ultimă încercare de a rezolva situația dificilă în care se află, sperând că va reuși să împiedice deportarea, căci ea nu are nicio vină și i se pare nedrept să trebuiască să fie smulsă din ceea ce înseamnă viața ei. Nu o mai leagă mare lucru de Jamaica, era prea mică atunci când a plecat de acolo și, până în ultima clipă, refuză să accepte inevitabilul. Nu luase însă în calcul că despărțirea de America ar putea căpăta o greutate mult mai mare. Pentru ea, dragostea este un fenomen ce poate fi explicat în mare parte prin argumente științifice. Daniel, însă, pune mare preț pe rolul sorții în viețile oamenilor. Previzibil, se îndrăgostesc, oricât ar încerca Natasha să refuze ideea în sine.

Povestea lor de dragoste are intensitate maximă, dar timp limitat. Și multă, multă speranță. Chiar dacă totul pare să le stea împotrivă, Natasha și Daniel nu-și pot reprima sentimentele. Chiar dacă Natasha nu ar fi nevoită să plece în câteva ore, ar avea de înfruntat opoziția propriilor familii și privirile chiorâșe ale celorlalți. Și totuși, toate obstacolele par nimicuri, mai puțin cel al iminentei distanțe ce se poate căsca între ei. Zmeii din zilele noastre  nu au chipuri hidoase, nu au uneori nici măcar un corp material, dar asta nu înseamnă că nu există. Prezența lor intervine adesea între prinț și prințesă și nu întotdeauna se găsește un paloș care să le taie capetele pentru ca cei doi să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți. Dar când ești adolescent zmeii par un fel de viermi ușor de călcat în picioare și e bine că este așa, altfel, dacă am putea vedea de când deschidem ochii toate părțile urâte ale vieții, nu am avea putere să înfruntă tot ce urmează.

Nicola Yoon s-a inspirat din propria viată în scrierea romanului care stă la baza filmului. „Noi nu ne-am cunoscut înainte ca eu sa fiu deportată. Dar eu sunt pe jumătate jamaicană, iar soțul meu e pe jumătate coreean, exact ca Natasha si Daniel. Multe dintre conversațiile noastre sunt incluse în carte. Am filozofat mult împreună și eu eram cea care întrebă mereu ce înseamnă exact un lucru sau altul, ceea ce cred ca era iritant pentru el. Si am fost des la karaoke. Soțul meu cânta foarte bine, la fel ca Daniel”, explica scriitoarea.

„Și soarele este o stea” îmbină inteligent visele, speranțele cu chipul crud al realității. Poate că dragostea este acea materie întunecată care ține laolaltă toate corpurile componente ale unei galaxii. Ori poate că e doar o iluzie a oamenilor pentru a le face existența mai suportabilă. Răspunsul acestei dileme poate fi găsit în această carte tot așa cum poate fi găsit de fiecare analizându-și propriile trăiri.

Vă recomandăm romanul nu doar pentru frumoasa poveste de dragoste dar și pentru mesajul pe care autoarea a reușit să îl transmită, acela că totul se întâmplă cu un motiv și că nimic nu este întâmplător sau simplu noroc. Dacă ceva este destinat să ni se întâmple, se va întâmpla fie că ne dorim noi sau nu, important este să fim puternici și să primim tot ce ne oferă viața cu brațe și inimile deschise.

„Inimile nu se frâng ele doar se opresc de bătut”.

Regulamentul de organizare şi desfășurare a Concursului de lectură „Bătălia cărților” (pentru participanți) îl găsiți aici.

Înscrie-te la concursul de lectură „Bătălia cărților”!

         Alege Cartea Anului 2020!

        Fii cititorul anului 2020!

În format PDF cartea o găsiți aici: https://ru.scribd.com/document/395677426/%C8%98i-Soarele-e-o-Stea-de-Nicola-Yoon

https://bookspot.ro/carte-online/descarcare-si-soarele-e-o-stea-nicola-yoon

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s