Centru al activităţilor comunitare
Centru de informare al comunităţii
Centru de sprijinire a învăţământului
Centru de educaţie
Centru de recreere prin lectură şi joc
Centru de acces pentru copii din toate grupurile sociale
Centru metodic şi de colaborare pentru bibliotecile şcolare din sectorul Ciocana
Trăim într-o societate nouă, a cunoaşterii, care aduce cu sine şi o cultură nouă a informării. În aceste condiţii biblioteca îşi reorientează strategiile spre trecerea la o bibliotecă în reţea de tip mixt, care să servească societatea informaţională prin crearea de noi documente importante de bibliotecă, adică noi suporturi de natură audiovizuală şi multimedia, oferind acces la informaţia comunitară şi globală. Aceste noi posibilităţi de prestare a serviciilor specializate generează un nou aspect al relaţiilor utilizator-bibiotecar. Biblioteca este conectată la internet, şi-a creat blogurile Transilvania la Chisinau (transilvanialachisinau.wordpress.com), mIcAmIc (http://micamicblog.wordpress.com), realizează servicii on-line, comunică electronic prin accesarea reţelelor sociale Google, Facebook, Twitter, Youtube, RSS, participă activ în dezvoltarea obiectivelor specifice, locale şi naţionale, prestează servicii de promovare a imaginii BM „B.P. Hasdeu” în comunitate, în ţară şi peste hotarele ei.
Scurt istoric
Prima bibliotecă de carte românească la Chișinău! A fost deschisă la 29 august 1991. Deschisă cu aportul Bibliotecii Judeţene „O. Goga”, Cluj-Napoca, dirijată de multregretatul Traian Brad, actualmente condusă de Sorina Stanca şi BM „B.P. Hasdeu”, Director General Mariana Harjevschi. Filiala „Transilvania”, ghidată de managerul Parascovia Onciu, este un centru cultural, educaţional şi informaţional în comunitatea chişinăuiană.
Este amplasată în sectorul Ciocana al capitalei şi segmentul de populaţie domiciliat aici (peste o 100.000 de locuitori), prezintă publicul-ţintă al mesajelor de comunicare a colecţiilor.
Filiala oferă gratuit servicii moderne tuturor membrilor comunităţii chişinăuiene. Spaţiul, colecţiile şi serviciile bibliotecii contribuie la crearea unui ambient favorabil lecturii pentru toate categoriile populaţiei.
Filiala a reuşit în decursul anilor să-şi dezvolte cu succes colecţiile şi serviciile oferite utilizatorilor, să se înscrie plenar într-o realitate socială, instituţională şi informaţională aflată în proces continuu de dezvoltare, fiind parte integrantă a Sistemului Informaţional de Gestiune Automatizată al BM „B.P. Hasdeu”, fapt ce contribuie la mărirea puterii de informare a bibliotecii prin utilizarea instrumentelor de căutare a bazelor de date proprii şi externe.
Toţi angajaţii filialei „Transilvania” dispun de abilităţi de gestiune intelectuală şi de organizare a comunicării colecţiilor bibliotecii, de orientare a utilizatorilor în accesarea serviciilor bibliotecii, de punere în valoare a colecţiilor prin elaborarea produselor bibliografice.
Colecţii
- Acţiunile noastre demonstrează că noi apreciem şi respectăm:
- Utilizatorii şi colegii
- Accesibilitatea şi diversitatea
- Excelenţa şi calitatea
- Parteneriatul şi colaborarea
- Schimbarea şi inovaţia Responsabilitatea şi integrarea Parteneriat şi colaborare: