Personalitățile Ciocanei

Ninela Caranfil Actriță de teatru și film. S-a născut la 17.06.1947 în Satul Nou, r-nul Cimișlia. Din 1969 este angajată la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, din Chișinău, fiind de peste patru decenii în scenă. Distinsa actriţă are mai multe realizări şi în cinematografie: Lebede pe lac de V. Pascaru, Totul ar fi putut fi altfel de V. Jereghi, Un mic serviciu, etc.

Mihail Curagău (n. 15.08 1943, Bălănești, r-nul Nisporeni, Moldova – d. 24.12.2016), a fost un actor de teatru și film din Republica Moldova. Debutează ca actor în filmul lui Gh. Vodă „Se caută un paznic”, în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film”. Ulterior actorul a realizat peste 40 de roluri în filme de producție autohtonă şi străină.

Constantin Tănase (n. 24.06.1949, Nemțeni – d. 30.10.2014, Chișinău), a fost un lingvist, doctor în filologie, jurnalist, publicist, scriitor și lider de opinie din Republica Moldova, deputat în Parlament între anii 1991 și 1993, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova. Între anii 1997-2001 – redactor-șef adjunct, redactor-șef și director al ziarului Flux. În 2001 a fondat ziarul „Timpul de dimineață”, devenind director și redactor-șef al publicației.

Tudor Colac

Etnolog și folclorist. Născut la 10.03.1948 în satul Dumeni, com. Costiceni, jud. Hotin – d. 22.02.2021. În ultimii ani, Tudor Colac a semnat cărțile „Repere etnologice”, „Cântecul cu aripi frânte”, „Izvoditori de tâlcuri subtile”, „Dicționar de ghicitori” etc. A participat la organizarea festivalurilor folclorice de rezonanță în R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria. Membru al USM, UM, și al Uniunii Oamenilor de Teatru din Moldova.

Vlad Pohilă(semna uneori ca Vladimir Prisăcaru; (n. 6.04.1953, Putinești, Florești, RSS, URSS – d.15.05.2020, Chișinău, Moldova), a fost un scriitor, publicist și traducător român basarabean.Din 2003 – redactor-șef al revistei de biblioteconomie „Bibliopollis”. Din anul 1997 redactor și coautor al Calendarului Național, editat de BNM. A publicat nuvelele și eseurile lingvistice, dar și traducerile, în diferite reviste de limbă română din Chișinău, București, Iași, Cernăuți, și în publicații ale diasporei românești din Germania, Franța, Grecia, Canada, SUA şi Australia.

Vlad Druc (n. 17.10.1948, satul Pociubăuți, r-nul Edineț), este un regizor de filme documentare din Republica Moldova. Este autor a peste 90 de filme documentare și autor al cărţii de versuri „Trestie în Vânt”. A obţinut zeci de premii internaţionale.

Teo Chiriac Poet, traducător. Născut la 29.05.1956, în satul Coşerniţa, jud. Soroca. Din 1979-1985 a fost redactor la Radioul naţional, iar din 1985 până în anul 1993 – redactor şi redactor-şef la Ed. „Literatura Artistică”, („Hyperion”). În anii 1995-1997 reprezentant al USR, Filiala Chişinău. În prezent – vicepreşedinte al USM. A publicat vol. de poezie „Lucrare de control”, „Salonul 33” – prima carte de poezie apărută cu grafie latină în fosta RSSM.

Băieşu Nicolae, etnolog, folclorist, născut la 24.05.1934 în s. Caracuşenii Vechi, jud. Hotin, azi r-nul Briceni. Doctor habilitat în filologie, profesor universitar, şeful Sec. de Folclor al Institutului de Filologie al AȘM. În 1994 devine doctor habilitat în filologie cu tema Studiu istoric-comparat al folclorului calendaristic în Republica Moldova şi în localităţile româneşti din Ucraina.

Petru Cărare (n.13.02.1935, Zaim, Tighina, – d. 27.05.2019, Cluj-Napoca, România), a fost un poet, prozator, publicist și dramaturg din Republica Moldova, cunoscut în special ca scriitor pentru copii, dar și ca autor de parodii și epigrame. Își începe activitatea literară la publicațiile vremii – Colhoznicul Moldovei, Tinerimea Moldovei, Cultura Moldovei, Chipăruș, etc. A fost redactor la Editura Școala Sovietică, secretar literar la teatrul Luceafărul, director al Biroului de propagare a literaturii de la USM.

Cimpoi, Mihai (n. 3.09.1942, Larga, Județul Hotin), este un om de cultură apreciat, academician român, critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist basarabean. „Om Emerit al Republicii Moldova”, două decenii ales președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1999-2001, Mihai Cimpoi este autorul unor opere fundamentale, cum ar fi: „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia“ (în mai multe ediții) și „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic” – o lucrare monumentală unică. Autorul și realizatorul proiectului de durată „Congresul Mondial al Eminescologilor”, lansat în 2012 și devenit o tradiție.

Dragomir Constantin Poet, traducător şi editor, Constantin Dragomir s-a născut la 20.11.1948 în s. Marinici, r-nul Nisporeni. A fost redactor la Teleradio-Moldova, redactor-şef al Redacţiei pentru copii şi tineret la Ed. „Literatura Artistică” („Hyperion”), director al Ed. „Făt-Frumos”, redactor-şef al Ed. „Prut Internaţional” şi director al Ed. „Dragodor”. S-a afirmat mai mult prin literatura pentru copii.

Anton Ion Poet, publicist şi prozator, Membru al USM şi al USR, Membru al UJM, a desfăşurat şi desfăşoară o activitate culturală, literară literară, dar şi al jurnalisticii. Menţionat şi decorat cu înalte distincţii de stat: Meritul civic, Ordinul de onoare, Diplomă de gradul I al Guvernului RM. Laureat al Premiului Internaţional pentru Calitate şi Excelenţă „Steaua Calităţii”, cat. Aur, acordat de Juriul internaţional al Fondului BID (Business Iniţiative Direction). Directorul şi red.-şef şi săptămânalului „Florile Dalbe”, posesor al câtorva premii acordate  de UJM, de Salonul de Carte pentru Copii şi Tineret.