CENACLUL ”GRAI MATERN” LA BIBLIOTECA ”TRANSILVANIA”!

Cenaclul „Grai Matern” a ieșit la întâlnire cu, dragii săi cititori, a venit la cei care sunt îndrăgostiți de frumos, de poezie…, a venit la Biblioteca Transilvania.

Iniațiativa de revitalizare a peisajului cultural din sectorul Ciocana Chișinău de Biblioteca ”Transilvania”, a avut ideea de a revitaliza și Cenaclul literar ”Grai Matern”. Evenimentul a avut ideea de a reuni, în scopul dezbaterilor pe teme literare, precum și a lecturării de creații proprii, atât a tinerilor autori, care, poate, nu au avut șansa de a fi publicați, cât și scriitori și poeți deja consacrați în lumea literară națională.
Cenaclul „Grai matern” şi-a reluat activitatea luni, 16 ianuarie curent, la Biblioteca Transilvania din Chişinău, pentru a sãrbãtori cei 162 de ani de la nașterea „poetului nepereche“ Mihai Eminescu cu genericul Metafora eminesciană și poeții contemporani!
Din programul acţiunilor dedicate lui Mihai Eminescu, cel mai de seamă poet naţional (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), au fost:
 Lansarea cărților editate în 2011 a poetelor Renata Verejanu, Lidia Grosu, Marieta Russo
 Recital din Eminescu – folchista Natalia Croitoru
 Recital din Eminescu – actori profesioniști și declamatori începători
 Înmânarea premiilor OMCT partenerilor
 Lansarea celui mai recent număr al revistei Micul prinț, cu înmânarea unei reviste cu autograf
 Coffee break

La evenimentul de la bibliotecă, moderatoarea cenaclului Renata Verejanu, a fost cea care a vorbit auditoriului despre poetul naţional: „Mântuitorul nostru în limbă este Mihai Eminescu. Noi îl cântăm pe Eminescu de câte ori avem sufletul încărcat de o povară. Ne-a lipsit Eminescu şi Îi mulţumim lui Dumnezeu că ni l-a dat. Nu ştiu ce ne-am fi făcut fără el…”, și le-a adus cititorilor cele mai recente volume ale sale: Soarele pătrat, Virgula amendată, Maxime și cugetări, Eu am dreptul, Oameni dragi și cel mai recent nr. al revistei Micul prinț. La şedinţa Cenaclului au participat elevi şi studenţi care-şi încearcă talentul în ale scrisului, dar și persoane de diferite profesii care sunt îndrăgostite de literatură.

Alături de scriitorii profesionişti, Renata Verejanu, Lidia Grosu, Marieta Russo, Gheorghe Cutasevici, Petru Hasnaș au evoluat condeeri tineri în ale scrisului.
Și alături de actorii profesionişti, cum e Sandu Cupcea, s-au făcut vizibili şi declamatori începători, interpreţi, folkişti, compozitori pe care poeta Renata Verejanu i-a descoperit prin proiectele sale cultural-educaţionale cutreierând ţara, şi lansate la nivel naţional şi internaţional. Au placut nespus spectatorilor Doina Bordeianu şi Natalia Croitoru. La eveniment au răsunat și cântece, și poezie foarte bună, în așa mod aducându-se un omagiu poetului Mihai Eminescu. Au evoluat: Petru Hasnaș, Sandu Cupcea, Natalia Croitoru, Marieta Russo, Lidia Grosu, Gheorghe Cutasevici, care a donat bibliotecii cartea Cântecele, Horele…
Silvia Goncear i-a încântat pe spectatori cu vocea sa minunată și caldă, lirică şi superbă care a cucerit sufletele celor prezenţi cu frumoasele melodii interpretate de ea din romanțele pe versurile lui Eminescu.
De asemenea, profesoara Victoria Fonari, colega unei dintre protagonistele activității Lidia Grosu, de la Universitatea de Stat a prezentat o comunicare legata de Luceafarul poeziei romanești și a prezentat cărțile de poezii a Lidiei Grosu: Pe aripa infinitului, Simfonia verbului color, Salcie sunt, care a relatat că poezia și Cenaclul “Grai Matern” este un atelier de creaţie, unde poeta Renata Verejanu cu multă dragoste ajută tinerii doritori să devină scriitori să pătrundă în marea lume a creaţiei.

Surpriza placută a Cenaclului a fost prezența artistului plastic Gheorghe Vrabie, care este autorul stemei Republicii Moldova, al stemei și al drapelului municipiului Chișinău, și al leului moldovenesc. E o personalitate cu o contribuție enormă la crearea simbolurilor noastre naționale. Un om care iubește Moldova în liniștea sufletului său și prin cerneala peniței sale. Ne-a fascinat prin simplețea și omenia sa. Un om plin de forță creatoare, cu zâmbet pe buze și voce tremurândă, cu mari planuri de viitor și cu un vis, care încă nu reușise să-l împlinească în ultimii ani, în perioada guvernării comuniste. Maestrul visa să tipărească o carte despre simbolurile naționale ale Republicii Moldova, pe care le-a elaborat, în care să povestească pas cu pas istoria acestor simboluri… să ofere detalii, pe care doar el le știa, despre culisele stemei naționale, ale leului moldovenesc și multor altor simboluri, pe care a realizat-o și cu multă pasiune a prezentat-o auditoriului prezent la Cenaclu. Gheorghe Vrabie afirmă că ideea Stemei de Stat i-a căzut din cer – „O pasăre a spintecat cerul copilăriei mele şi mi-a căzut în palme… Am rămas profund mişcat de dimensiunile, proporţiile, penajul şi gama de culori ale păsării”, precizează artistul.
Poeta Renata Verejanu ne aduce dovadă că ştie şi poate uni oamenii spre a crea evenimente interesante – clipe din istoria acestui neam. Salutabilă îi este reuşita scriitoarei, și îi dorim să-i fie limpede, pătrunzătoare şi înfloritoare inspiraţia, liniştit gândul şi bogat palmaresul editorial. La mulţi ani şi la mai multe cărţi scrise!

2 gânduri despre „CENACLUL ”GRAI MATERN” LA BIBLIOTECA ”TRANSILVANIA”!

Lasă un comentariu