O PRIVIRE RETROSPECTIVĂ ASUPRA ANULUI 1918

Cei care nu pot învăța din istorie sunt condamnați să o repete.

Goerge Santayana

Pe data de 30 noiembrie 2022, cu prilejul Zilei Naționale a României, în incinta Bibliotecii „Transilvania”, filială a BM „B.P. Hasdeu” a avut loc Masa rotundă cu genericul „Regele Marii Uniri de la 1918 – Regele Ferdinand I”. Ședința a fost organizată de către Claudia BARBAROȘ, profesoară de istorie și educație pentru societate la Liceul Teoretic „Ginta Latină”, în parteneriat cu Biblioteca „Transilvania”. La ședință au participat șefa bibliotecii dna Parascovia ONCIU; invitatul de onoare dl Ion NEGREI, istoric, politician; elevii clasei a VIII-a „A” din cadrul liceului.

Marea Unire din 1918 este un moment important în istoria poporului român. Fiecare persoană care se consideră român trebuie să știe ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918. Acel moment memorabil a apărut datorită unei mobilizări politice și sociale a înaintașilor noștri, care au dus la realizare visul de unitate națională. Printre înaintașii de onoare care au avut o influență covârșitoare sunt regele Ferdinand I și regina Maria.

Pe parcursul ședinței s-a evidențiat rolul acestor doi înaintași. Elevii Negru Mihaela, Iacub Victor, Lavric Luca, Vadaniuc Evelina, Railean Diomedes, Sîrbu Ana, Nastas Loredana au prezentat de la pupitru scurte comunicări, relevând astfel diferite aspecte din viața și activitatea lor, precum: realizările pe plan politic, vizitele încurajatoare făcute soldaților de pe front, eforturile depuse la Paris pentru recunoașterea unirii ș.a.

În plus, dl Ion NEGREI a făcut o trecere în revistă a evenimentelor premergătoare Marii Uniri, cât și după Marea Unire, subliniind aportul imens al familiei regale. A schițat în linii generale portretul moral al celor două personalități istorice, și anume patriotismul de care au dat dovadă și fidelitatea față de poporul român. De asemenea, a punctat că, datorită acestor două personalități, România a devenit o țară modernă, recunoscută la nivel internațional.

Ședința s-a încheiat cu câteva recomandări practice, una dintre ele fiind că fără sacrificii, nu vom izbuti niciodată.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s