Programul „Provocarea verii”: „Redescoperim Biblioteca!”, ediția 2022, (Turul IV)

Suntem deja în luna august, vă vine să credeți? Se pare că vara a decis să treacă pe la noi cu o viteză fulgerătoare, dar noi știm cum să o facem să zăbovească puțin mai mult, vă întrebați cum? Răspunsul e simplu, cu ajutorul programului estival „Provocarea verii”

În ultimii ani, biblioteca „Transilvania” a înregistrat o creștere rapidă a numărului de utilizatori. Acest fapt se datorează implementării noilor servicii și proiecte adresate comunității locale, în rândul cărora se numără și programul estival  „Provocarea verii”, care în acest an se află la a IV-a ediție. Micii cititori de la bibliotecă așteaptă cu nerăbdare în fiecare an vacanța de vară nu doar pentru că au un scurt răgaz de odihnă înainte de începerea unui nou an de studiu, ci și pentru că au oportunitatea de a petrece două săptămâni remarcabile și extraordinare la acest program.

Precum am menționat mai sus, ediția de anul acesta este a IV-a la număr, și a avut genericul „Redescoperim biblioteca”, cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înființarea  BM „B.P. Hasdeu”. Astfel provocările s-au concentrat pe deschiderea unei noi perspective a copiilor față de spațiul bibliotecii și pe includerea lor în activitatea de bibliotecar. Biblioteca se dezvoltă ca centru informaţional, inovaţional, educativ, metodic, cultural şi de cercetare. Figura de bibliotecar, iniţial scriptor, colecţionar, custode a evoluat de la ştiutor de carte, erudit şi savant până la catalogator profesionist, specialist în automatizare. În secolul XXI bibliotecile au devenit centre de informaţii, se creează biblioteci electronice și desigur, se formează colecţii digitale.

Ca și în fiecare an, înviorarea de dimineață a fost nelipsită, căci cine se trezește de dimineață ajunge departe, iar cei care fac mișcare ajung la înviorarea de la „Provocarea verii”. Astfel micii sportivi nu au nici o clipă liberă pentru plictiseală, numai distracție și zâmbete.

„Descoperă biblioteca ta” se numără printre cele 15 provocări propuse, și de fiecare dată când se desfășura, copii aveau oportunitatea de a afla o nouă informație despre instituția de cultură în care se aflau. Astfel, începând cu turul bibliotecii „Transilvania”, am continuat pe parcurs cu dezlegarea misterului despre celelalte 27 de filiale și desigur, biblioteca aniversară BM„B.P. Hasdeu”. Nu am lăsat de o parte nici bibliotecile din alte țări, explorând cu ajutorul tururilor virtuale cele mai frumoase biblioteci din lume, care au captat total atenția copiilor prin imaginile uluitor de reale și informațiile incredibile pe care le-au analizat. Și dacă tot sunt înconjurați în fiecare zi de program de „Știutorii de carte”, copii au reușit să se informeze despre profesia de bibliotecare, săvârșind o adevărată călătorie în timp, până perioada de înflorire a culturii antice și a bibliotecii din Alexandria.

Pentru a nu ne plictisi cu prea multă teorie și informații, am recurs la „Participă la o altfel de lecție”, în cadrul căreia am pus la încercarea memoria și cunoștințele noastre cu ajutorul victorinelor în aplicația kahoot , și am descoperit actualul sistem de catalogare utilizat de bibliotecile din întreaga lume, sistemul digital. Am urmărit de-a lungul istoriei drumul cărții și am făcut popasuri până și în vechea Mesopotamie cu uimitoarele sale tăblițe de lut.
Probabil una din provocările preferate ale participanților la program a fost  „Hai la o vânătoare de comori”, la care, biblioteca se transforma într-o adevărată insulă a comorilor, iar copii deveneau pirați fioroși în căutare de indicii și ghicitori. În așa mod, micii aventurieri au cutreierat în lung și-n lat oceanul fondului de carte, căutând porturile surpriză, sau, altfel spus domeniile din bibliotecă cu literatură specializată, printre rafturile cărora se afla cheia spre următoarea stație. Mare a fost bucuria când la finalul activității, comoara descoperită a fost o nouă provocare, „Turnirul lecturii”.

Este suficient să spunem că „Turnirul lecturii” i-a prins pe copii în mrejele poveștilor și a deschis o nouă ușă spre tărâmuri fantastice și incredibile, pe care le-am explorat timp de două săptămâni uimitoare. „Măria sa cartea” are toate șansele de a deveni sloganul neoficial al „Turnirului lecturii”, datorită nerăbdării cu care copii așteptau acest moment al programului, nu rămâne nici o îndoială, magia cărților i-a ademenit complet, și se pare că acest fapt îi face cu adevărat fericiți. Cu fiecare pagină pe care au parcurs-o pasiunea lor pentru carte a devenit tot mai puternică, iar vraja cărților le va menține copilăria încă mult timp în cele mai radiante și vesele nuanțe. În latină se spune, „In libras libertas”, „Libertatea se găsește în cărți”, mai frumos nici nu s-ar fi putut spune, cu atât mai mult că libertatea pe care au întâlnit-o copii lecturând, le-a dat aripi să exploreze universul minunat la literelor și să îl îndrăgească cu adevărat.

Ziua a III-a la programul „Provocarea verii” a fost o adevărată aventură pentru micii participanți, care au avut oportunitatea de a explora una din cele 27 de filiale ale B.M. „B.P. Hasdeu”, și anume filiala evreiască „Ițic Mangher”. Cu mare entuziasm și curiozitate au aflat copii despre istoria acestei biblioteci care a fost înființată la 4 februarie 1991, și care pe parcursul anilor a adunat un număr impresionant de publicații, şi astăzi deține peste 55000 de volume din toate domeniile de cunoaștere în limbile ebraice, română, rusă, engleză, germană ș.a. Personalitatea lui Ițic Mangher a fost și ea în lumina reflectoarelor, astfel am aflat că acesta a fost un scriitor și un poet evreu originar din Cernăuți care a supraviețuit Holocaustului și a reușit să transmită generațiilor următoare o adevărată moștenire culturală care surprinde în sine toleranță, emoție, realism și o mică doză de umor. Biblioteca în sine pune la dispoziția utilizatorilor o mulțime de servicii captivante și inedite, precum ar fi „Serviciul de carte rară”, „Atelierul de ceramică”, dar și dispune de un mic muzeu cu exponate uluitoare.

Nu au lipsit nici interacțiunile cu „Oamenii cărților”, deoarece fiecare întâlnire cu scriitorii reprezintă un moment fascinant și plin de emoții pozitive pentru copiii. Astăzi, participanții de la „Provocarea verii” au avut șansa de adresa întrebări și de a asculta poveștile și poeziile mult-iubitului poet pentru copii, Titus Știrbu sau Nenea Titus cum s-a prezentat dumnealui. Râsete și zâmbete au răsunat astăzi prin toată biblioteca datorită istorioarelor hazlii și glumelor cu care poetul a captat atenția micilor cititori. Prin poeziile sale acesta le dă mici sfaturi și lecții de viață care îi îndeamnă pe copii să fie mai buni, sinceri și prietenoși. La rândul lor, aceștia l-au asaltat cu întrebări care mai de care și cu un mic recital de poezie. E suficient să spunem că totul a decurs de minune, și toți au avut parte de o activitate de neuitat cu mici surprize.

În cadrul atelierului de creație, harnicii copiii au realizat cu maximă iscusință superbe creații despre cum văd și înțeles ei un logo, având la dispoziție afișe, creioane colorate, carioci, pensule și acuarelă, fiind instruiți și ghidați cu îndemânare de Tatiana Miroșnicenco, conducător de cercul de arte plastice de la CC „Ghiocel”.

La activitatea „Fii micul bibliotecar” am decis să ne deosebim prin originalitate și am realizat niște semne de carte inedite utilizând hârtie colorată și scoici. Rezultatele obținute sunt cu adevărat incredibile, iar copii, mândri de creația lor,le prezentau unul-altuia minunându-se singuri de ceea ce a ieșit de sub mânuțele lor magice.

V-ați gândit vreodată că bibliotecile din viitor ar putea fi chiar și pe Marte, s-au sub pământ, ba chiar și în nori, având cele mai ciudate și neordinare forme. Participanții la program au dat astăzi frâu liber imaginației la activitatea „Scrie despre biblioteca ta de vis”, în cadrul căreia au venit cu cele mai năstrușnice idei în legătură cu fața bibliotecii peste 100 de ani!

La „Provocarea verii”, grupul IV, ziua a V-a am dezvoltat un produs electronic: benzi desenate. O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ. Aceasta este, în special, destinată copiilor de toate vârstele. Ne-au impresionat benzile desenate ale participanților, care au fost realizate cu multă inspirație.

Daca sloganul din acest an este „Redescoperim biblioteca”, fără dar și poate, provocarea „Fii bibliotecar pentru o oră” a fost perfectă pentru a le prezenta participanților la program ziua de muncă a unui bibliotecar. Aceștia au încercat de sine stătător, sub îndrumarea profesionalilor să împrumute o carte unui cititor, înregistrând-o în baza de date, și să returneze una, de asemenea, copii au adorat să caute cărți la raft pentru cititori, și să le pună la loc după restituire. Desigur cea mai mare coadă era la scanat, pentru că, ce poate fi mai interesant?

Exact ca și în edițiile precedente, ne-am făcut puțin spațiu în program pentru a discuta despre un concurs extraordinar desfășurat în toate cele 27 de filiale, și anume, concursul „Bătălia cărților”. Împreună am descoperit cărțile propuse la lectură anul acesta și, cine știe? Poate când vor mai crește puțin, copii de la „Provocarea verii” vor decide să se implice și aici. Iar dacă tot am discutat despre cărți, de ce să nu venim cu câte o recomandare de lecturi pentru prietenii nou făcuți? În așa mod, fiecare copil a avut șansa să se exprime și să își împărtășească experiența de cititor cu ceilalți, încurajându-i astfel să încerce ceva nou.

Cea mai mare bucurie pentru fiecare copil de la „Provocarea verii” era, fără îndoială, activitatea „Hai să ne jucăm”, de fiecare dată când se apropia acest moment, ochișorii lor sclipeau de entuziasm și nerăbdare.  Jocurile pe care le-am jucat nu erau doar amuzante și relaxante ci fascinante și pline de noi descoperiri, astfel am reușit să asamblăm împreună un schelet uman din piese de puzzle aproape în mărime naturală! De asemenea, cu ajutorul jocurilor de logică din colecția IQ-booster, copii și-au pus la încercare creierașul pentru a găsi răspuns la cele mai dificile întrebări.

Turul IV a ajuns la final cu emoții pozitive, impresii de neuitat și puțină nostalgie pentru prea puținul timp petrecut la bibliotecă. Fiecărui copil de la „Provocarea verii” i-a fost înmânat un certificat de participare care atestă nr de minute petrecute lecturând la „Turnirul lecturii”. Noi le mulțumim tuturor participanților pentru implicarea activă și entuziasmul cu care veneau în fiecare zi, și ne molipseau și pe noi. Sunteți extraordinari dragi copii!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s