
Vacanța de vară este multașteptată de toți copiii, deoarece veselia, energia și culorile verii îi bucură nespus de mult, împreună cu libertatea caracteristică acestui anotimp. Excursii, desene animate, jocuri în parc, jocuri online, cărțile verii – toate dau un farmec aparte vacanței de vară, pe care ne-o dorim specială pentru cei mici, tocmai pentru ca ei să și-o amintească cu bucurie peste ani. Prin comparație, vacanțele noastre de vară se consumau frumos, în curțile umbrite ale bunicilor sau în fața blocului, printre desene de cretă, șoproane, rațe și vânători. Astăzi, copiii sunt pasionați de cărți inspirate de filme celebre, de exemplu cărțile Harry Potter, iar jocurile lor de afară sunt o transpunere a scenariilor ce dau savoare jocurilor online. Datorită Programului estival „Provocarea Verii” ediția a IV-a 2022, cu genericul „Redescoperim Biblioteca!”, care se desfășoară la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, inclusiv la biblioteca „Transilvania”, vacanța de vară din acest an a copiilor a fost interesantă și memorabilă. Fiecare zi a fost plină de evenimente remarcabile.
Turul III s-a desfășurat cu brio în perioada 04.07-15.07.2022 și s-a bucurat de numeroase activități interactive, lecturi captivante și jocuri distractive, petrecute împreună cu copiii.
Sub egida aniversării a 145 de ani a BM „B.P. Hasdeu”, participanții au descoperit multe lucruri valoroase despre aceasta, inclusiv că este o rețea de biblioteci publice compusă din 27 de filiale. În una din zilele norocoase, copiii s-au delectat cu o întâlnire de suflet alături de scriitoarea Alina Trofim, doctor în biologie, conferențiar universitar dar și autoarea cărții pentru copii „Ghiozdanul lui Ionuț”. Alina Trofim este o iubitoare de poezie, de a crea ceva frumos și a cultiva dragostea față de cuvânt și natură, combinând profesia și creația literară. Copiii au rămas profund emoționați în urma dialogului desfășurat și spre final a urmat o simpatică poză de grup.
De o excursie minunată au beneficiat participanții, la biblioteca „Târgoviște” din sectorul Buiucani al capitalei. Împreună cu copiii, am făcut cunoștință cu o bibliotecă modernă, colorată și veselă, la fel cum este și colectivul de acolo, prietenos, vesel și creativ. Doamna Liliana Juc, șefa acestei biblioteci și bibliotecara care deschide copiilor o nouă lume – cea a poveștilor, ne-a întâmpinat cu atâta dăruire sufletească și multă bună dispoziție. În cadrul acestei vizite, copiii au citit poezii personalizate, au continuat șirul nestemat proverbelor, au rostit frământări de limbă și au vizionat filmulețe despre carte și bibliotecă. Mulțumim enorm gazdei pentru această frumoasă primire și pentru colajul impresionant de emoții pozitive.
La Biblioteca „Transilvania” am descoperit cele mai impresionante cărți și reviste, am participat la diverse ateliere creative și ingenioase, am aflat cum se fac cele mai comice benzi desenate, și am participat la diverse animații ludice. „Descoperă biblioteca ta”, „Fii bibliotecar timp de o oră”, „Hai să citim”, „Fii micul bibliotecar”, „Participă la o altfel de lecție”, „Dezvoltă un produs electronic” sunt câteva dintre activitățile desfășurate timp de două săptămâni împreună cu participanții.
„Ziua bună se cunoaște de dimineață”, de aceea în fiecare zi a programului „Provocarea verii”, micii participanți au beneficiat de o serie de exerciții în aer liber pentru a se delecta cu energie pe parcursul întregii zile.
În cadrul atelierelor de creație, copiii au confecționat cu aleasă dibăcie „semne de carte” în formă de inimioară pentru „Biblioteca mea”. Având la dispoziție materialele pregătite din timp, anume hârtie colorată în formă de pătrat, foarfece și creioane simple, participanții au creat niște lucrări frumoase, deosebite , extraordinare. Un alt atelier de creație captivant a fost „Poezie dedicată bibliotecii mele”, unde copiii au compus cele mai inspirate și mai interesante poezii, având ca indiciu de bază două șiruri orientative de cuvinte.
Participând la o altfel de lecție, copiii au fost divizați în echipe și au lucrat cu următoarele dicționare: Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), dicționarul de sinonime, antonime și cel de omonime. Cu ajutorul acestora, ei au deslușit explicația cuvintelor necunoscute.
Jocul este prima modalitate prin care copiii încep să exploreze lumea din jur și astfel să-și dezvolte vocabularul, abilitățile motrice, inteligența, abilitățile sociale. Adoptarea unui mod de viață grăbit, schimbările din structura familiei sau resursele financiare limitate ale acestora reprezintă câțiva dintre factorii care pot contribui la reducerea timpului pe care copiii îl petrec jucându-se. „Descoperă Republica Moldova”, „Personality game”, „Istoria lumii”, „Pool Party”- unde Poți construi modele și poți lua parte la aventuri chiar din confortul bibliotecii noastre, te poți duce în expediții, poți participa la curse prin orașe Lego și poți chiar construi jucării noi! Construiește orice creație dorești și combina piese de mărimi, culori si forme diferite. Jocurile de societate includ acțiuni incitante pentru noile tale creații, permițându-ți să iți testezi abilitățile de a construi distrându-te. Acțiunile noastre incitante te așteaptă!. Pentru a destinde puțin atmosfera și a ne relaxa, împreună cu copii, am decis că a venit timpul jocurilor de societate din colecția BrainBox, care au devenit repede activitățile preferate ale celor mai mici.
Provocarea Hai să citim! „Turnirul lecturii”. Foarte puțini dintre noi cunosc adevărata valoare a unei biblioteci, iar numărul celor care cunosc valoare cărților este și mai mic. „Turnirul lecturii” are ca scop răspândirea și popularizarea literaturii de diferite genuri pentru ca oamenii de toate vârstele să poată apela liber la informația dorită. Lectura continuă să cultive frumosul în cei mai mici și să dea aripi gândurilor ce se ascund în mintea lor. Doar citind, meditând și acționând ne vom găsi pe noi înșine și vom descoperi lumea cu adevărat.
La sfârșitul turului III, am verificat cunoștințele acumulate pe parcursul a două săptămâni reușite, și am realizat o mică recapitulare pentru a demonstra cât de multe ne amintim din cele învățate. Copii și-au exprimat opiniile și impresiile de la provocare prin metoda feedback-ului, și au menționat activitățile care le-au plăcut cel mai mult. Am încheiat „Turnirul lecturii” cu calcularea minutelor petrecute citind și ziua de astăzi cu înmânarea diplomelor pentru participare și implicare. La festivitatea de încheiere, desigur nu a lipsit surpriza dulce, oferită de Primăria Municipiului Chișinău. Vă mulțumim tuturor că ați fost cu noi!!!
Valentina LEAHU,
bibliotecar, Filiala „Transilvania”