Programul „Provocarea verii”: „Redescoperim Biblioteca!”, ediția 2022, (Turul II)

Vara este anotimpul preferat al tuturor. Atunci este vremea când ne putem bucura liniștiți de vacanță, când călătorim cel mai des și când nu suferim deloc de frig. Veselia, energia și culorile verii ne vor atrage mereu, împreună cu libertatea caracteristică acestui anotimp. Vacanța este principalul motiv pentru care copiilor le place vara. Atunci se pot relaxa în voie, fără a fi stresați de problemele survenite la școală: teste, examene, note. Astfel, vara devine mai creativă și mai liberă în gândire și pot citi ceea ce își doresc.                                                                                                        

Desfășurarea cu succes a Turului II, din cadrul programului „Provocarea verii” a BM B.P. Hasdeu”, la Filiala „Transilvania”, a încununat tot felul de provocări, servicii și activități. Perioada desfășurării acestuia a fost între 20.06-01.07.2022 și a avut drept obiectiv principal redescoperirea bibliotecii, precum și promovarea activă a tuturor serviciilor și activităților ce pot și se desfășoară în cadrul filialelor BM „B.P. Hasdeu”, care, apropo, anul acesta se află la an aniversar de 145 de ani de la înființare.                                                                                                                                                                                     

Nici bibliotecile nu stau deoparte în acest sezon, deoarece Programul estival „Provocarea Verii” ediția a IV-a 2022, cu genericul „Redescoperim Biblioteca!”, nu s-a lăsat multașteptat la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, inclusiv la filiala „Transilvania”.                                                                             Anul acesta programul a fost diversificat, iar copiii alături de bibliotecarii responsabili au fost implicați în diferite activități distractive, inclusiv au participat la diverse ateliere de creație, benzi desenate, jocuri, vizite înafara instituției și activități precum: „Descoperă biblioteca ta”, „Hai să citim”, „Hai să ne jucăm!”, „Fii bibliotecar timp de o oră”, „Cărțile și oamenii cărților”, „Dezvoltă un produs electronic”, „Participă la o altfel de lecție”, sunt câteva dintre activitățile desfășurate timp de două săptămâni împreună cu participanții.

Chiar din prima zi copiii au aflat o diversitate de informații legate de istoria apariției filialelor Bibliotecii Municipale. Le-am prezentat copiilor toate serviciile Filialei „Transilvania”, spre exemplu: „Bibliopicii”, „Vreau să știu Engleza”, „Făurașii”, „Robotica”, „Lecturi generoase”, „Turnirul amabilităților”, „EcoResponsabil”, „Siguranța pe internet”, „Galeria artelor frumoase”, „Jocoteca” etc. Ulterior, copiii au descoperit toate cele 27 de filiale prin intermediul jocului „Bibliotecarul vrăjit” din cadrul provocării „Hai la o vânătoare de comori” în care participanții s-au împărțit în 3 grupuri și au fost implicați la maxim în căutarea de comori, respectând regulile jocului și obținând într-un final trofeul Înțelepciunii, deoarece pentru obținerea premiului, fiecare echipă a avut de înfruntat niște obstacole, iar premiul fiind câte o părticică a unei hărți în care erau înscrise cele 27 de filiale. Tot aici, le-am povestit copiilor despre rudenia dintre filiale, în special despre „Biblioteca-mamă”, numită BM „B.P. Hasdeu”. Mai ales că anul acesta avem un eveniment foarte frumos al acesteia – BM „B.P. Hasdeu” împlinește 145 de ani. Activitatea i-a provocat pe participanți să gândească, să descopere, să deslușească enigme, să caute indicii și să câștige frumos într-un final fericit.         

Marea lor bucurie, ce putea fi ușor citită pe chipul lor, erau desigur jocurile de societate, acolo unde copiii își puteau dezvolta latura comunicării active, a interacționării vizuale și a interelaționării cu ceilalți participanți ai programului. Pe lângă faptul că aceștia se jucau, ei au reușit cu ușurință să descopere lucruri noi despre: „Descoperă Republica Moldova”, „Personality game”, „Istoria lumii”, „Laboratorul de cosmetice”- unde au urmărit întreg procesul de confecționare a săpunului, precum și alte jocuri desfășurate ad-hoc pentru dezmorțirea ambianței.                                                                                                                                  Nicio dimineață nu putea să treacă fără pauza de înviorare, pe care am desfășurat-o sub acorduri muzicale arhicunoscute și destinate copiilor, ceea ce îi bucura chiar din primele acorduri. N-au lipsit nici activitățile în care participanții au putut fi bibliotecari timp de o oră,scopul acestora fiind de a-i familiariza pe copii cu funcția nobilă de bibliotecar, iar odată cu activitatea de cunoaștere a tot ceea ce înseamnă a fi bibliotecar, copiii au realizat că această profesie este una interesantă și deloc ușoară.                                                                                                                                               

Participanții au beneficiat și de câteva vizite înafara instituției, precum Librăria „Dorința”, unde am fost întâmpinați cu zâmbet și bună-dispoziție de către doamna librar și care le-a explicat copiilor ce anume pot procura într-o librărie. Copiii au avut posibilitatea să facă o deosebire dintre o bibliotecă și o librărie. O altă vizită înafara bibliotecii noastre a fost lunga și frumoasa vizită la Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu”. Acolo, chiar de la intrare copiii au rămas vădit surprinși să vadă o cu totul altfel de bibliotecă, anume prin felul amenajării ei, a coloanelor enorme din sala cu coloane de la parterul acesteia și a expoziției de carte pe care au putut să o admire în hol. Dar cea mai atractivă parte a bibliotecii a fost totuși Tableta digitală enormă, prin intermediul căreia copiii au învățat cum pot să-și găsească cartea necesară. Vizitele au avut drept scop lărgirea orizonturilor de cunoaștere a tot ceea ce înseamnă o bibliotecă modernă, chiar o paralelă între librărie și bibliotecă, dacă vreți, așa încât aceștia cunosc că au posibilitatea și libera alegere de a se destinde la oricare din cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. De asemenea, au înțeles că pot căuta cărțile pe care nu le găsesc pe rafturile bibliotecilor, pe rafturile unei librării pentru a le procura și a le păstra în propria lor bibliotecă.                                                                                                                                         La activitatea Desenul pe asfalt participanții au realizat lucrarea comună cu titlul „Transilvania”, desenând fiecare literă în tehnici deosebite, înfrumusețând fiecare în felul său litera aleasă.                                                                                                             

Și dacă tot ne-am propus să redescoperim bibliotecile, ne-am gândit de ce să nu redescoperim și personalități care au fost și sunt bibliotecari renumiți, dar și noile talente din lumea cărților. Au fost desfășurate întâlniri cu scriitoarea Victoria Fonari, cu tema „Poezie dedicată bibliotecii”, precum și Corina Rezneac, etnograf, cu tema „Covorul din Moldova, elemente și semnificații”. Vizita scriitoarei Victoria Fonari i-a surprins plăcut pe copii, deoarece alături de această doamnă minunată ei au învățat cum să scrie o poezie. Au realizat împreună niște cuvinte cheie, iar mai apoi, conducându-se de indiciile oferite, aceștia au scris fiecare câte o poezie dedicată bibliotecii. Nimic complicat și totuși rezultatele finale sunt atât de frumoase, ca fiecare început. Cine știe, poate printre ei vom avea și scriitori, poeți, scenariști, bibliografi, autori renumiți atât în țară, cât și peste hotarele ei. La fel de încântați au rămas participanții în urma vizitei Corinei Rezneac, deoarece rezultatul final a fost o creație imensă, alcătuită din elementele desenate de fiecare copil în parte și unite ulterior într-un covor gigant.                                                         

Deoarece „Un copil care citește este un adult care gândește”, timpul dedicat Turnirului lecturii a fost desfășurat zilnic, cu mare drag și plăcere de către copii. Mai ales că spațiul desfășurării acestei activități a fost în fiecare schimbat, pentru a nu crea starea de monotonie și plictiseală. Plăcerea lecturii în aer liber, sub umbra nucilor și boarea aerului răcoritor pe zilele toride de vară, sunt exact ceea de ce are nevoie creierașul copiilor pentru a gândi și a absorbi mai ușor tot amalgamul acesta de informații din diversitatea de cărți disponibile în cadrul Filialei „Transilvania”. Turnirul lecturii a fost provocarea lor zilnică, una dintre activitățile de bază ale Programului „Provocarea verii”, prin intermediul căruia copiii și-au dezvoltat vocabularul, au acumulat cunoștințe noi, și-au alimentat setea de cunoaștere.                                                       

Emoțiile copiilor au fost împărtășite zilnic cu părinții acestora, care au rămas impresionați de acest program și mulțumiți de faptul că micuții lor au avut parte de aventuri și amintiri frumoase.                                                                                                    În cadrul Atelierului de creație „Semn de carte”, participanții au confecționat un semn de carte în formă de inimioară, dovadă că lectura cărților este o activitate de suflet pentru suflet, iar dragostea din sufletul copiilor a crescut odată cu realizările lor frumoase.                                                   La provocarea Participă la o altfel de lecțieparticipanții programului au aflat cum să utilizeze Catalogul electronic, Cum să lucreze corect cu dicționarul, Cum să lucreze pe echipe.  Descoperind biblioteca am promovat și Concursul „Bătălia cărților”, vorbindu-le copiilor că anul acesta aceasta se află deja la ediția a VIII-a, le-am prezentat fiecare carte în parte și spre final i-am provocat să ne creeze o listă, din lista cărților lor preferate, pe care ei ar propune-o pentru Concursul „Bătălia cărților” anul 2023, ediția a IX-a. Nelipsită a fost activitatea Recomandă o cartecelorlalți participanți, în cadrul căreia fiecare dintre copii au putut fi cartea viepe care au recomandat-o celorlalți copii, motivând de ce anume cartea lor este cea mai interesantă și care sunt motivele pentru care merită a fi citită de toți utilizatorii.                                                                       Spre finalul turului II al programului am provocat fiecare participant să-și expună emoțiile trăite în cadrul Provocării verii. Câțiva dintre ei au prins curajul de a-și prezenta lucrările în fața întregului grup, exprimându-și opiniile, impresiile și au menționat activitățile care le-au plăcut cel mai mult. Am realizat tot ceea ce ne-am propus și probabil chiar mai mult. Am reușit să le creștem copiilor dorința de a lectura cât mai multe cărți.                                                                                        Turul II a fost încheiat cu succes. Le mulțumim tuturor pentru participare și mai ales colegilor noștri care ne-au fost mereu alături și s-au implicat în diferite etape ale activităților noastre, demonstrând că suntem o adevărată familie unită și săritoare la nevoie. Nelipsită a fost masa cu dulciuri surpriza dulce venită din parte Primăriei Municipiului Chișinău, pentru care le mulțumim.

Liudmila Ganganu-Mîndru,

bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s