ORHAN PAMUK

Orhan Pamuk sa născut la 7 iunie 1952. Este unul din cei mai renumiți scriitori turci contemporani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2006.

Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Orhan Pamuk a devenit primul autor care a vândut peste unsprezece milioane de cărți în peste șaizeci de limbi diferite. Nu numai că a lăsat o impresie ineficace asupra conaționalilor săi, dar a făcut o amprentă în întreaga lume, publicațiile sale reflectând filozofiile sale de vis și bogata moștenire turcească. În prezent este profesor în departamentul de științe umaniste la Universitatea Columbia și s-a alăturat recent mișcării de literatură postmodernă. Cu toate acestea, cariera sa de succes nu a fost lipsită de periculele și pericolele sale. El a fost judecat pentru că și-a exprimat părerea despre Genocidul armean, ceea ce a dus la o ardere a câtorva lucrări și publicații și a devenit, de asemenea, o țintă pentru numeroase încercări de asasinat. Personalitate controversată în țara sa, Turcia, pare să aibă o dorință de a expune degradarea societății turce, agitând public probleme precum etnia, istoria, rasa și alte elemente care sunt considerate dezastruoase în Turcia.

A fost educat la liceul Robert College și apoi a studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Istanbul. După trei ani, a părăsit școala de arhitectură și și-a concentrat energiile pe scris. După aceea, a trecut la Institutul de Jurnalism de la Universitatea din Istanbul și s-a absolvit de acolo în 1976. Curând, a început să scrie primul său roman, „Întuneric și lumină”, în timp ce locuia cu mama sa. O carte după alta, Pamuk câștiga o imensă popularitate, care a crescut de-a lungul timpului cu publicarea „Zăpezii” în 2002. În 2008, a plecat în Statele Unite pentru a preda literatura comparată la Universitatea din Columbia. A fost, de asemenea, scriitor în reședință la Colegiul Bard în același timp. Deși a fost prigonit și atacat pentru lucrările sale în Turcia, a continuat să scrie și a reușit să păstreze popularitatea prin scrierile sale de pe tot globul.

Disponibilitarea cărților în filialele BM „B.P. Hasdeu”: https://opac.hasdeu.md/cgi-bin/koha/opac-search.pl?q=+pamuk

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s