Dragi adolescenți, vă îndemnăm să participați la Concursul de Lectură „Bătălia Cărților”.
Lecturând 10 cărți înscrise în concurs aveți toate șansele să deveniți Cititorul Anului 2022!
Vă propunem sa faceți cunoștință cu cartea „Istoria albinelor” autor Maja Lunde.
Romanul ne spune istoria a trei familii: una din Anglia anului 1852, alta din Statele Unite 2007 și, ultima dintr-o Chină halucinantă, distopică, a unei perioade nu foarte îndepărtate în viitor, anume în 2098, trăiesc tot atâtea drame mai mult sau mai puțin existențiale ori, mai precis, de situații. Are o structură aproape clasică, desfășurată pe trei paliere temporale, fiecare cu specificul ei istoric sau, în cel de-al treilea caz, cu vădite rădăcini în prezent, chiar dacă vorbim de un viitor relativ îndepărtat. Poveștile, spuse pe trei voci narative, cresc simultan, alternativ, urmând să ducă, așa cum spuneam, la un punct de convergență menit să lege în mod logic, într-un fel sau altul, întregul.
V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața noastră fără albine, aceste mici viețuitoare? Mulți poate ar spune: n-am mai avea miere, mare pagubă! Și totuși, Maja Lunde trage un semnal de alarmă care ar trebui să constituie un avertisment pentru întreaga omenire. Polenizarea pe care aceste albine o fac este un punct cheie al supraviețuirii omului ca specie. În lipsa ei, sursele de hrană s-ar putea împuțina dramatic, acest lucru ducând nu numai la posibile războaie pentru hrană, ci și efectiv la extincție. Maja Lunde pune semnul egal, așadar, între extincția albinelor și posibila extincție a lui homo sapiens. Nu știm dacă lucrurile stau tocmai așa. Probabil că mama natură va găsi o soluție și pentru această (încă) posibilă problemă.
„Istoria albinelor” este o carte bună, deloc dulce, dacă privim din perspectivă istorică și din unghiul avertismentului pe care-l lansează. E un roman care merită citit, din care pot fi învățate multe lucruri – cum să respectăm natura, cum să-i respectăm pe ceilalți, cum să respectăm mai ales viața, în întregul ei – și din care putem rămâne cu o concluzie dulce-amară: nici când suntem convinși că am pierdut totul, nu am pierdut totul cu adevărat. Există mereu posibilitatea de a o lua de la capăt. Și, dacă nu o facem noi, va fi mereu cineva după noi care să o facă. Pentru că viața găsește întotdeauna o soluție pentru a merge mai departe.
Despre autor:
Maja Lunde este una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale, ale cărei cărți s-au vândut în lume în peste trei milioane de exemplare. S-a născut în 1975 și a crescut la Oslo, unde locuiește și în prezent cu soțul ei și cei trei copii. Din 2009 s-a dedicat exclusiv scrisului, concentrându-se pe scenarii de film și pentru televiziunea norvegiană, care s-au bucurat de succes. Din 2012 până în prezent i-au apărut peste zece cărți pentru copii și adolescenți. Primul său roman pentru adulți, „Istoria albinelor”, bestseller internațional, tradus în peste treizeci și cinci de țări, face parte dintr-o tetralogie dedicată transformărilor profunde ale planetei sub acțiunea distrugătoare a oamenilor.
Regulamentul de organizare şi desfășurare a Concursului de lectură „Bătălia cărților” (pentru participanți) îl găsiți aici.
Înscrie-te la concursul de lectură „Bătălia cărților”!
Alege Cartea Anului 2022!
Fii cititorul anului 2022!