CHIȘINAU ÎN INIMA MEA

Dragi cititori! Astăzi, pe data de 14 octombrie, sărbătorim ziua orașului Chișinău! Un oraș nu al clădirilor, nu al internetului, nu al restaurantelor și barurilor, ci un oraș al oamenilor și un oraș pentru oameni. Așa cum a fost dintotdeauna în Chișinău – oamenii au făcut orașul distinctiv și măreț!

Cu acest deosebit prilej, vă vom prezenta cartea Chişinău în inima mea” de Leonid Bujor. „Cărţile din biblioteca familiei noastre sunt zestrea cea scumpă şi moştenirea pe care o vom lăsa altor timpuri” citat de Leonid Bujor. În prefaţa cărţii autorul face o dedicaţie emotivă nepoţelei sale: „Dedic această carte scumpei mele nepoţele Bianca, care, în acest an aniversar al Chişinăului, are 8 anişori, în speranţa că atunci când, împreună cu alţi copii de vârsta ei, va atinge majoratul, Chişinăul, la 590 de ani, va fi mai frumos, mai amenajat, mai înverzit, mai luminat, iar la jubileul de 600 de ani (2036) – să devină unul dintre cele mai frumoase oraşe europene”.

Cartea „Chişinău în inima mea” este alcătuită din trei părţi şi nu este o lucrare de cercetare ştiinţifică sau o sinteză a istoriei Chişinăului. Este, în primul rând, un omagiu adus iluştrilor cărturari din secolele XVII-XX care au scris despre Chişinău (Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Ion Neculce, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hașdeu ş.a.).  În prima parte a cărţii sunt relatate momente importante din primele atestări documentare ale Chişinăului şi despre primele menţiuni în scris cu privire la localităţile din nemijlocita apropiere a oraşului, care, ulterior, au fost asimilate de Chişinău, iar azi, în mod integral sau parţial, sunt cartiere ale sectorului. De asemenea volumul aduce în atenţia cititorului un şir de articole, inclusiv amintiri despre Chişinăul de altădată, poezii, cântece, albume despre „Făt-Frumosul ţării – Chişinău”. Partea a doua a cărţii „Chişinău în inima mea” înglobează un şir de interviuri, informaţii din mass-media timpului despre activitatea preturii, despre unele evenimente, manifestări organizate în sectorul Centru în primii ani ai secolului XXI.  Iar partea a treia se referă la participarea subsemnatului în campania electorală din anul 2007 în calitate de candidat la funcţia de primar general al oraşului Chişinău. Sunt incluse şi unele articole, opinii, comentarii ale unor jurnalişti, analişti şi colegi de partid.  În anexe lucrarea conţine cinci documente istorice de la prima atestare documentară a oraşului Chişinău şi primele menţiuni documentare ale satelor Schinoasa şi Hruşca care erau învecinate cu oraşul. Cartea este adresată tuturor celor interesaţi de istoria oraşului Chişinău, locuitorilor sectorului Centru, precum şi persoanelor care au activate sau activează în acest sector. Arcadie Suceveanu a afirmat că „Chişinău în inima mea” este o carte de istorie a Chişinăului de ieri şi de azi, istoria constituind o nouă dragoste a domnului Leonid Bujor – om implicat în istorie, interesat să valorifice spaţiul din jurul său.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s