ARKADI STRUGAȚKI

Proiect: Amintiri din viitor. Almanah literar.
Personalități străine: Arkadi Strugațki.

La 28 august se împlinesc 95 de ani de la naşterea scriitorului rus Arkadi Strugațki – legenda și clasicul genului science fiction din Rusia, bine cunoscut în lumea întreagă. A creat preponderent împreună cu fratele său Boris. Operele lor au fost traduse în peste 40 de limbi. Peste 10 romane au fost ecranizate. În 1977 Observatorul din Crimeea a dar unei planete nou descoperite numele Strugatskie.

Arkadi Strugatki s-a născut în Batumi, dar, ulterior, familia s-a transferat cu traiul la Leningrad, unde i-a prins războiul. Tatăl a reușit să părăsească orașul împreună cu Arkadi, dar mama și fratele mai mic Boris au rămas în Leningradul asediat, fiind evacuați de acolo mai târziu, cu eforturile tânărului Arkadi, pentru că tatăl lor deja murise.

Provenind dintr-o familie de intelectuali, Arkadi totdeauna a tins spre instruire, astfel că a făcut studii superioare, mai întâi militare, apoi filologice, specialitatea limbile engleză și japoneză. Datorită acestui fapt, Arkadi se va manifesta și ca un strălucit traducător de literatură artistică, în special din limba japoneză. Iar împreună cu fratele său Boris, sub diverse pseudonime, au tradus din engleză operele iluștrilor fantaști Isaac Asimov, Andre Norton, John Wyndham. Predilecția pentru acest gen s-a resimțit în propria creație, astfel că, frații Strugațki s-au impus cu fantastică de calitate, de producție proprie, cu care aveau să bucure cititorii.

La început Arkadi a făcut carieră militară, deținând funcții de traducător sau pedagog. După demobilizare s-a stabilit la Moscova, unde s-a dedicat literaturii și jurnalisticii.

De fapt, biografia literară a lui Arkadi Strugațki a început încă în Leningradul asediat, unde a scris câteva povestioare, dar care s-au pierdut. A început să se publice în 1956 pe care o scrise în timpul serviciului militar, deși el nu o considera valoroasă. Сele mai importante și cunoscute lucrări au fost create de frați împreună. Este interesant faptul că, frații locuiau în orașe diferite (Arkadi – la Moscova, Boris – la Leningrad), se vedeau rar, nu dispuneau de facilitățile oferite azi de internet pentru a face schimb ușor și rapid de texte. Doar se întâlneau uneori la o casă de creație, puneau la cale ideea unui roman, înserau fabula, după care, separat, munceau asupra narațiunii. Astfel, au dăruit omenirii un șir de capodopere de genul utopiei fantastice și fantasticii antiutopice, printre care romanul „Din exterior” (publicat în 1958), povestea „Țara norilor purpurii” (1959).

Cele mai importante lucrări „E greu să fii zeu”, „Scarabeul în mușuroi” , „Stagiarii” și „Lunea începe sâmbătă” au fost scrise mai târziu. În 1968 a fost publicată povestea satirică „Basmul Troicii”, în care se urmărește o legătură cu nuvela „Lunea începe sâmbătă”. Iar în 1972 a văzut lumina tiparului romanul în întregime „Melcul pe povârniș”, considerată de frații Strugațki cea mai bună lucrare a lor. În 1972 frații au finalizat romanul „Orașul damnat”, considerat cel mai filozofic în creația lor, dar publicarea lui a fost posibilă abia la sfârșitul anilor 80.

Arkadi și Boris Strugațki s-au impus și cu povestiri valoroase.  În 1960 a văzut lumina tiparului culegerea de nuvele „Șase chibrite”, devenite bestseller. Unele povestiri au fost publicate după moartea fraților.

Încă în timpul vieții Arkadi Strugațki a fost menționat cu numeroase premii și distincții. Dar, cea mai prețioasă pentru scriitor este dragostea și aprecierea cititorilor. Cărțile fraților Strugațki au fost, cu adevărat, un vaccin împotriva cotidianului gri, șters și ideologizat în timpurile contemporane scriitorilor. Doriți să trăiți fiorul avântului spre o lume necunoscută, fantastică, plină de aventuri? Deschideți cărțile fraților Strugațki și purcedeți la lectură! După aceasta veți fi alții, cu siguranță!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s