CU DRAG DE CHIȘINĂU

Orașul Chișinău a fost cândva un târg vechi, situat odinioară în inima codrilor, la cumpene de ape, în chiar mijlocul Basarabiei de altădată. Începuturile lui vin din neguri de vremi, când niște oameni și-au făcut așezare lângă un izvor, numit Albișoara, de lângă râul Bâc. Tradiția spune că numele de „Chișinău” însemna odinioară un șipot, o fântână. Chișinăul este atestat inițial într-un hrisov din 17 iulie 1436. În acel secol îndepărtat, Chișinăul a fost ars de numeroase ori. Ba de turci, ba de tătari, ba de cazaci. Dar el a reînviat din cenușă, ca Pasărea Phoenix.

De-a lungul istorie sale, Chișinăul a cunoscut mai multe cutremure devastatoare. Dar de fiecare dată, pe vechile ruine, Chișinăul creștea din nou. După anexarea din 1812 de către Rusia a părții de răsărit a Principatului Moldovei, orașul devine centru de gubernie. Actualele suburbii – Visterniceni, Muncești, Râșcani, Buiucani, Durlești, Schinoasa, Ciocana Nouă, Petricani, până către sfârșitul veaculului al XIX-lea erau niște sătucuri risipite de jur împrejurul Chișinăului.

Chișinăul e așezat, ca și Roma veche, pe șapte coline. Pe fiecare dintre ele în secolele trecute străluceau cupolele unei bisericuțe. Câteva dintre acestea s-au păstrat, peste altele a trecut tăvălugul istoriei. Chișinăul – oraș cu parcuri și bulevarde largi, cu case vechi și blocuri moderne – e frumos în orice anotimp al anului. Chișinăul are un prezent plin de trecut și de viitor. Pe hartă el are conturul unei inimi. Ceea ce și este: o inimă care pulsează în ritmul acestor vremuri pline de zbucium și de speranțe în schimbare.

Capitala țării noastre, orașul Chișinău, este centrul principal administrativ, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Așezat pe un loc pitoresc, pe cele șapte coline, Chișinăul produce o impresie plăcuta asupra oaspeților și locuitorilor Republicii. Orașul este situat la 47 grade 2 minute latitudine nordică și 28 grade 50 minute longitudine estică și cuprinde un teritoriu de circa 120 de kilometri pătrați. Capitala Republicii Moldova are aproape un milion de locuitori.

Din punct de vedere administrativ Chișinăul este împărțit în cinci sectoare: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Rîșcani. Orașul își are simbolistica proprie: stema, drapelul si imnul.

Chișinăul este și capitala culturală a republicii, un oraș european. Bulevarde largi și luminoase, parcuri și scuaruri inundate de verdeața, edificii moderne situate în vecinătatea clădirilor cu elemente ale arhitecturii tradiționale, toate acestea ne prezinta orașul intr-un colorit aparte.

Chișinăul este un oraș foarte ospitalier, care-și ține mereu ușile deschise pentru toți oaspeții Republicii Moldova, de care suntem oricând bucuroși.

Vă invităm la Biblioteca „Transilvania”, să citiți colecția de carte despre orașul nostru – Chișinău!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s