ZIUA DE NAȘTERE A LUI MIHAI MIHAILOVICI

Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici de Dumitru Crudu este una din cele trei cărți incluse pentru anul 2020 în programul de lectură „Chișinăul citește” secțiunea adulți.

„E romanul unei singure zile și a patru generații de basarabeni.“ – Dumitru Crudu.

Este o cronică a familiei Lebădă-Ciuntu întinsă pe o perioadă de optzeci de ani, vreme în care Basarabia a fost ocupată de sovietici, a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial, a fost afectată de o foamete sinistră, a cunoscut deportările și sovietizarea cu forța, și-a recăpătat independența, a fost învinsă în războiul ruso–moldovenesc din 1992 și a intrat într-o criză profundă din care încă nu a reușit să-și revină nici azi.

Mihai Mihailovici Lebădă vine pe lume în condiții dramatice, pe 28 iunie 1940. Pentru unii, ziua asta nu mai înseamnă nimic. Într-o zi de 28 iunie a lui 1914, naționalistul sârb Gavrilo Princip îl asasinează la Sarajevo pe arhiducele Francisc Ferdinand al Austriei, acest fapt ducând într-un final la declanșarea Războiului cel Mare, cunoscut ulterior ca Primul Război Mondial.

Că 28 iunie este, în istorie, o zi fatidică, o demonstrează faptul că la aceeași dată, în 1940, trupele sovietice „eliberatoare” pătrund în Chișinău. Ce se întâmplase? După capitularea Franței în fața Germaniei, pe 22 iunie 1940, România își pierde un aliat important și devine un stat expus pretențiilor teritoriale ale URSS, mai ales în contextul dat de tratatul Ribbentrop-Molotov, încheiat cu aproximativ un an înainte, pe 23 august 1939.

Patru zile mai târziu, pe 26 iunie, Molotov îi prezintă ministrului de externe român, Gheorghe Davidescu, ultimatumul prin care Regatului României i se cerea „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie. De la această dată începe evacuarea administrației și a armatei pe malul drept al Prutului. Au loc jafuri, deposedări de proprietăți și dislocări dramatice de comunități românești.

Așa începe această veritabilă saga a familiei Lebădă. Timp de 78 de ani, în ziua de 28 iunie se întâmplă câte ceva. Arta lui Dumitru Crudu constă în aceea că reușește să ia toate aceste întâmplări, să le pună în ordine, chiar într-o succesiune cronologică, și să creeze o poveste, să dea naștere unei desfășurări epice cu logică, dramatism și conținut. Mai mult decât atât,  personajele care transgresează acest spațiu textual – și nu sunt deloc puține – sunt vii, au personalitate proprie, sunt recognoscibile și dețin monopolul asupra propriului fir narativ.

Despre autor:

Dumitru Crudu (născut în 1967, în Flutura, Ungheni, Republica Moldova) este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul Monitorul de Brașov. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România.

Este primul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală. În proză a debutat în 2008 cu romanul „Măcel în Georgia”.

Cu romanul „Un american la Chișinău” a fost nominalizat la premiul VisegradEasternPartnershipLiterary Award din Bratislava și la premiul pentru proză al revistei „Observator cultural”.

În 2018, pentru cartea de proză scurtă „Salutări lui Troțki ” a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Unul dintre romanele sale, „Oameni din Chișinău”, a fost tradus în limba cehă, iar o parte din povestirile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană și suedeză și au apărut în reviste literare și antologii.

Sursa: https://omiedesemne.ro/recenzie-ziua-de-nastere-a-lui-mihai-mihailovici-de-dumitru-crudu/

Fragmente din roman, citite de autor:

https://www.facebook.com/dumitru.crudu.16/videos/3436133763069721/

https://www.facebook.com/dumitru.crudu.16/videos/3441340779215686/

https://www.facebook.com/dumitru.crudu.16/videos/3445945815421849/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s