UN STRIGĂT PE NISTRU

Romanul jurnalistului și publicistului Gheorghe Budeanu „Un strigăt pe Nistru”, este una dintre cele trei cărți care au fost propuse spre lectură în cadrul programului Chișinăul citește”, 2020, lansat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Este un roman ce reprezintă evenimente dramatice, atunci când s-a declanșat războiul de pe Nistru și se împușca în populația băștinașă.

Cartea „Un strigăt pe Nistru” este un roman-edificiu ce prezintă evenimentele reale din 1992. Romanul debutează cu o filă foarte tragică. Personajul central este răstignit pe o cruce, căreia i se dă drumul pe cursul Nistrului. Gheorghe Budeanu ne-a povestit că este vorba despre un caz real. Urmează descrierea acestei epopei – zilele tragice, zilele când se declanșează războiul, atunci când în populația băștinașă se trăgea cu armele de foc.

Structural cartea se împarte în cinci capitole: răstignitul, îngerul blond, călugărul, răzbunarea și Catinca. Denumirea capitolelor este semnificativă, exprimând esența lucrurilor. Bucură ochiul și faptul că aproape nu întâlnești scăpări de litere sau greșeli gramaticale, limba e curgătoare și plăcută: „E trecut de miezul unei nopți de vară, fără lună și fără stele. Pe râul Nistru, mai în jos de orașul Tighina, e atât de întuneric, încât nici nu poți desluși o cruce de lemn care plutește pe la mijlocul albiei în direcția Tiraspol. Apele o vor purta spre liman, apoi pe lângă Cetatea Albă, încotro cursul lor s-o ducă în vreo două zile, după care încă o zi prin vârtejul de liman, până o vor înghiți valurile mari de la intrarea în largul Mării Negre.”

Gheorghe Budeanu a fost martor ocular al războiului, activând ca ziarist în acea perioadă. A scris despre cauzele și consecințele acestui război reflectând acele eveniment pe fundalul destinului a doi tineri și a sentimentului de dragoste pe care aceștia l-au păstrat peste ani. În roman a introdus o mulțime de istorioare precum: despre Mănăstirea Noul Neamț din satul Chițcani, despre satul Coșnița, satul Copanca,  orașul Tiraspol, monumentul lui Suvorov, ce se înalță în acest oraș, despre fondarea cetății Tighina, istoria expansiunii rusești ș.a. Scopul autorului a fost să facă cunoscut publicul cititor cu istoria acelor localități, ca parte din istoria neamului, ca acest tezaur să fie păstrat pentru următoarele generații, ca să știe și ei cum au luptat părinții, moșii și strămoșii noștri pentru acest pământ.

Pentru a facilita lectura în cadrul programului „Chişinăul citeşte” Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu” împreună cu autorul cărţii „Un strigăt pe Nistru”, pune la dispoziția doritorilor cartea în format electronic.

Filiala „Ovidius” pune la dispoziție, zilnic, ora 14.00 înregistrări video, în lectura Nataliei Pîntea pe pagina de FB. https://www.facebook.com/biblioteca.ovidius/videos/1329202857468761/

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s