FATA CU PALTON ALBASTRU

Dragi adolescenți vă îndemnăm să participați la Concursul de Lectură „Bătălia Cărților”. Lecturând 10 cărți înscrise în concurs aveți toate șansele să deveniți Cititorul Anului 2020!

Vă propunem sa faceți cunoștință cu cartea Fata cu palton albastru autor  Monica Hesse.

Acțiunea se petrece în Amsterdam, în 1943. Hanneke este o tânără care muncește și legal, dar și pe piața neagră, pentru a-și întreține familia. Iubitul ei, Bas, a fost ucis pe front. Pierderea marii ei iubiri a schimbat-o pe Hanneke într-atât, încât acum sfidează nemții, procurând și livrând marfă pe piața neagră. Ca acoperire, lucrează pentru Kreuk, la pompele funebre.

Într-o zi, una dintre clientele căreia îi livrează marfă ilicită îi cere lui Hanneke să o ajute într-o situație mai delicată. Bătrâna doamnă Janssen a ascuns în casă o fată evreică. La un moment-dat, fata a dispărut fără urmă. Singurele detalii pe care le poate oferi despre ea sunt numele, îmbrăcămintea pe care o purta în momentul dispariției și părul. Mirjam Roodveldt are părul brunet, cârlionțat și purta un palton albastru, de culoarea cerului.

„- Persoana lipsă este o fată evreică, explică doamna Janssen. Trebuie s-o găsești până n-o dibuiesc naziștii.”(fragment).

Oricât se străduiesc Hanneke și doamna Janssen să descopere pe unde a fugit Mirjam și de ce, nu reușesc să înțeleagă. Deși nu vrea să accepte cererea doamnei Janssen de a o căuta pe Mirjam, Hanneke este nevoită de împrejurări să o facă.

Viața lui Hanneke se schimbă în momentul în care apare Ollie, fratele lui Bas. În urma discuției cu el, Ollie o cheamă la un așa-zis club de socializare. Însă ceea ce descoperă la întâlnire o face pe Hanneke să înțeleagă că nimic nu este ceea ce pare. Oricine poate fi un simpatizant al naziștilor, la fel cum oricine ar putea face parte din Rezistență.

Fata cu palton albastru – o fată pierdută în vreme de război. Este prezentată și fața cealaltă a războiului, aceea în care oameni simpli, dar ambițioși, își riscă viețile pentru a-i ajuta pe evrei. Descoperim o poveste despre sacrificii, riscuri și omenie.

Cum se desfășoară întreaga acțiune de căutare și ce rezultat va avea, veți descoperi doar citind cartea „Fata cu palton albastru”.

Despre autor: Monica Hesse este o autoare și o jurnalistă americană. Pe lângă bestsellerul internațional „Fata cu palton albastru” a mai publicat romanul „American Fire”, o poveste stranie inspirată dintr‑un caz real, despre un cuplu de piromani. Hesse lucrează pentru Washington Post, unde a acoperit subiecte ca nunți regale, campanii politice, spectacole cu câini, cine oficiale la Casa Albă și diverse alte evenimente care au fost un soi de amestec al celor de mai sus. A câștigat un premiu pentru jurnalism narativ oferit de Society for Feature Journalism și a fost finalistă a Premiilor Livingston și James Beard. Autoarea locuiește în Maryland alături de soțul ei și de câinele lor extrem de inteligent..

Regulamentul de organizare şi desfășurare a Concursului de lectură „Bătălia cărților” (pentru participanți) îl găsiți aici.

Înscrie-te la concursul de lectură „Bătălia cărților”

 Alege Cartea Anului 2020!

Fii cititorul anului 2020!

În format PDF cartea o găsiți aici: https://ru.scribd.com/document/427713590/415619212-Monica-Hesse-Fata-Cu-Palton-Albastru-pdf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s