Autorul celor Trei Legi ale Roboticii

Isaac Asimov (născut 2 ianuarie 1920 – decedat 6 aprilie 1992) a fost un autor american născut în Rusia, un biochimist, scriitor de mare succes şi excepţional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale science-fiction şi pentru cărţile de popularizare a ştiinţei.

A scris şi romane poliţiste şi fantasy, precum şi o mare cantitate de non-ficţiune. Asimov a scris şi editat peste 500 volume. Asimov a fost prin consens general un maestru al stilului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein şi Arthur C. Clarke, a fost considerat a fi unul dintre membrii „Marelui Trio” al scriitorilor de science-fiction din timpul vieţii sale.Asimov s-a născut la 2 ianuarie 1920 în orăşelul Petrovichi din regiunea Smolensk, Rusia, în familia de morari evrei a Anei Raşela Berman Asimov (Anna Rachel Berman Asimov) şi a lui Iuda Asimov (Judah Asimov).  Au emigrat în Statele Unite când Isaac avea trei ani. A absolvit Universitatea Columbia în 1939 şi a susţinut acolo un doctorat în chimie în 1948. Între aceşti ani, a petrecut trei ani din Al doilea război mondial lucrând la Staţia de experimente aero-navale al Arsenalului Marinei din Philadelphia. După ce războiul s-a încheiat, a fost recrutat în Armata Statelor Unite, servind timp de doar nouă luni înainte de a fi disponibilizat onorabil. În cursul scurtei sale cariere militare, s-a ridicat la gradul de caporal pe baza abilităţilor sale de dactilografiere şi a evitat pe puţin participarea în 1946 la testele bombei atomice din Atolul Bikini. După obţinerea doctoratului, a predat în cadrul Universităţii Boston, cu care a rămas asociat în continuare. Din 1958, s-a decis să se preocupe în principal de cariera sa literară, întrucât venitul provenit din scrierile sale îl depăşea deja pe cel datorat îndatoririlor academic.

Cariera lui Asimov se poate împărţi în mai multe perioade. Cariera timpurie, dominată de science-fiction, a început în jurul anului 1940 cu povestiri scurte. Aceasta a durat până în jurul anului 1958, şi a luat sfârşit după publicarea romanului Soarele gol. După aceasta, el a publicat cu preponderenţă literatură non-ficţiune, şi doar rareori science-fiction. În următorul sfert de veac el a scris doar patru romane science-fiction. După 1982, a început cea de-a doua parte a carierei sale în domeniul S. F., cu publicarea romanului Marginea Fundaţiei. După aceasta şi până la sfârşitul vieţii, Asimov a publicat multe continuări ale romanelor existente, într-o manieră pe care n-a premeditat-o iniţial.

Vă propunem câteva cărți ale lui Isaac Asimov care le puteți găsi pe rafturile Bibliotecii „Transilvania”. Ăsta e Asimov. Citiți-l cu încredere, lărgiți-vă orizonturile cunoașterii și fantezia!

Sursa: https://libermundi.livejournal.com/22975.html

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s