Ecoul activităților „Provocarea verii”, turul IV

În perioada 15-28 iulie, la Filiala „Transilvania” a B.M. „B.P. Hasdeu”, s-au desfășurat activități din cadrul programului estival Provocarea verii cu sloganul: Citește! Descoperă! Creează!, fiind implicat cel de-al 4-lea tur de participanți. Activitățile au avut scopul de a dezvolta dorința de lectură, spiritul practic și creativitatea copiilor prin abordarea diferitor teme de interes. În acest sens, programul fiecărei zile a fost împărțit în 3 compartimente: Citește!-acumularea de cunoștințe, Descoperă!-aplicarea și consolidarea cunoștințelor, Creează!dezvoltarea creativității și a gândirii.

Tematicile abordate în perioada celor 8 zile de desfășurare a programului au fost- Bibliotecar pentru o zi; Muzica; Chișinău; Tehnologii informaționale; Sănătatea; Știința; Arta. Metodele utilizate au implicat jocuri, utilizarea tehnologiilor informaționale, lectură, demonstrarea de experimente, toate având scopul de a capta atenția copiilor și de a imprima în memorie noile cunoștințe.

În ziua dedicată bibliotecii (tema: Bibliotecar pentru o zi), ne-am familiarizat cu Ghidul utilizatorului, am aflat cum să căutăm cartea de care avem nevoie în catalogul electronic al bibliotecii și la raft, am realizat expoziții inedite de carte. În următoarele zile la compartimentul Citește!, am lecturat și ne-am familiarizat cu o serie de cărți- Enciclopedia pentru tineri Larousse-Muzica (București, 2000); Operațiunea Au-ghidul complet al propriului corp (București, 2018); Curs de programare pentru copii (București, 2015); Enciclopedia Larousse pentru tineri-Arta (București, 1999); Arta pe înțelesul copiilor (București, 2007). De asemenea, am lecturat despre satul Ciocana, am aflat lucruri importante despre Chișinău, legate de istoria, locurile, viața locuitorilor și viața urbană în general. Prin aceste lecturi ne-am antrenat atenția și curiozitatea.

Compartimentul Descoperă! a inclus mai multe tipuri de activități. De exemplu, în ziua dedicată muzicii, copii au avut sarcina de a detecta emoțiile transmise de o anumită melodie clasică – Toamna de Antonio Vivaldi; Nocturna No. 1 de F. Chopin; Adagio de M. Shostakovich. O altă activitate a fost elaborarea unui model de funcționare a unui motor cu reacție. De asemenea, copii au descoperit cum funcționează aplicațiile Scratch junior pe tablete. Pentru a dezvolta și abilitatea de a face asocieri între obiecte și mesajul acestora, am realizat și activitatea Cufărul cu artefacte, în cadrul căreia trebuia să ne dăm seama ce idei despre Chișinău transmit obiectele ascunse în cufăr. În cadrul temei Sănătatea, am descoperit cum trebuie să intervenim în cazul diferitor situații ce ne pun în pericol viața. Un alt tip de activitate a fost experimentul Vulcanul subacvatic, prin care am ilustrat principiul de erupție unui vulcan subacvatic real. În cadrul celei mai artistice teme Arta, am învățat să analizăm picturi și statui, descoperind mesajul transmis de autor prin acestea.

Ultimul compartiment al activităților zilnice – Creează!, a pus în aplicare abilitățile de imaginație și inventivitate a copiilor. Am reușit să creăm ritmuri muzicale, am exersat tehnica de confecționare a florilor din hârtie creponată, am descoperit creionul 3Doodler și am confecționat reprezentări ale clădirilor și construcțiilor importante din Chișinău; Arcul de triumf, Porțile orașului, Aeroportul. De asemenea, am exersat acordarea primului ajutor medical. În ultima zi a programului pentru turul IV, am îmbinat procesul de creație cu împărtășirea experienței trăite la Provocarea verii, prin elaborarea desenelor sau colajelor ce transmit ideile unor emoții.

Pe lângă activități instructive, am avut și unele de recreere, sub forma jocurilor de cunoaștere, de revigorare, de memorie. Un aspect deosebit al desfășurării activităților din ziua dedicată Chișinăului, a fost ieșirea într-o mini-excursie pe bd. Mircea Cel Bătrîn, pentru a descoperi statueta ce reprezentă o femeie îngândurată pe o bancă și un pian sculptat în fier forjat și copacul solar.

La finalul programului, am realizat totalurile și copiii au primit diplomele de participare activă, fiind încurajați de vorbele calde ale bibliotecarilor. Ne bucurăm că și în acest tur, pe lângă bibliotecari, s-au implicat și voluntari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s