REGELE ALB

 

„Regele alb”, autor György Dragomán este una din cele 10 cărți propuse spre lecturare pentru adolescenții de 15-18 ani pentru Concursul de Lectură „Bătălia cărților” 2019!

 

György Dragomán, unul dintre cei mai apreciați şi traduși scriitori maghiari contemporani. Născut în Tîrgu Mureş, prozatorul s-a stabilit în 1988 în Ungaria, împreună cu familia. De-al lungul timpului, a primit premii ca Bródy, Tibor Déry, Sándor Márai sau Jan Michalski. Majoritatea distincțiilor au venit pentru Regele alb roman tradus în peste treizeci de limbi.

Romanul este structurat în 18 capitole – vag corelate între ele. Cartea urmărește povestea lui Dzsátá, un copil de 11 ani care crește în România anilor ’80 și vede cum tatăl său este trimis de Securitate la lagărul Canalul Dunăre – Marea Neagră din cauza semnării unei petiții cu conținut critic la adresa regimului. Deși contextul politic și social este unul complet sumbru, Dragomán face o colecție de short stories pline de umor, apăsare, durere, situații hilare. Nu exagerează cu dramatismul epocii dictatoriale, ci combină nuvelele în așa fel încât respiri, râzi, suspini, o iei de la capăt. În fiecare dintre povestiri, Dzsátá își mai descoperă viața – este un soi de autocunoaștere continuă cu întâmplări de la școală, pionierat, fondul clasei furat pentru jocuri de noroc, căutarea bolii perfecte pentru a lipsi de la ore, fotbal, radioactivitate, Securitate, țigări „Carpați”, caramele, cornulețe, marmeladă, acordeon, pian, lăutari, castane, banane, briceag….

Când poveștile sunt mai amuzante, Dzsátá mai asistă la un episod dramatic în familia sa – rămas acum doar cu mama acasă, copilului îi este interzis să aibă o relație funcțională cu bunicii, cei din jur îl întreabă constant de tatăl său – a cărui supraviețuire este pusă sub semnul întrebării, este nevoit să-și ascundă frici, să-și vândă jucării, să-și audă mama plângând în hohote.

Este un roman în prim plan cu subiectul familiei, cu o linie bine conturată în ceea ce privește relația băiețelului cu bunicul său – un bătrân decorat, încă în relații cu Securitatea, care își iubește nepotul în stilul lui închis. În rarele zile când se văd, cei doi trag la țintă, beau primul pahar de vin (primul pentru Dzsátá) împreună, dezbat despre bolile închipuite ale bunicii. Bunicul devine tatăl tatălui dispărut, care, însă, va dispărea și el.

Regele alb este un roman fresh, antrenat, trist, melancolic. Poveștile sunt cursive, deși textul – lipsit total de linii de dialog – apare în calupuri mari. Ușor de citit, amuzant cât trebuie, trist cât să te pună pe gânduri…

Lectură plăcută!

Înscrie-te la concursul de lectură „Bătălia cărților”!

Alege Cartea Anului 2019!

Fii cititorul anului 2019!

Regulamentul de organizare şi desfășurare a Concursului de lectură „Bătălia cărților” (pentru participanți) îl găsiți aici:

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s