SCRISORI DE DRAGOSTE

Scrisori de dragoste pentru cei plecați, autor Ava Dellaira este una din cele 10 cărți propuse spre lecturare pentru adolescenții de 15-18 ani pentru concursul de lectură Bătălia cărților 2019!

Romanul Scrisori de dragoste pentru cei plecați este unul  modern, epistolar, structurat în întregime din scrisori, care oferă o perspectivă duală, pe de o parte perspectiva asupra vieții personajului feminin, iar pe cealaltă parte avem o perspectivă asupra unui artist diferit în fiecare scrisoare. În ceea ce privește tematica, iese la iveală depresia, anxietatea, familia, trauma și iubirea. Trauma are rădăcini multiple și pe parcurs aflăm care sunt toate acestea. De la bun început se creează acest sentiment al misterului și Laurel anulează momentul confesiunii. Se poate observa o destrămare a familiei după ce o verigă este smulsă și avem o imagine a familiei armonioase înainte de moartea lui May și o destrămare ce se realizează după plecarea mamei. Iubirea este abordată, dar nu a fost o prioritate în roman. Sky este cel care dorește s-o cunoască pe Laurel, dar nu pe acest lucru se bazează romanul, cât pe relația dintre cele două surori. Legătura surorilor este una strânsă care durează și după moarte, pentru Laurel May reprezenta un model și o ancoră, iar lipsa ei provoacă dezechilibrul.

„Sper că măcar unul dintre voi să mă audă. Pentru că lumea întreagă parcă s-a scufundat în tăcere. Mi-am dat seama că uneori sunt anumite momente care parcă rămân blocate în corpul nostru. Stau acolo, fixate sub piele, ca niște sâmburi de uimire, sau tristețe sau frică, iar tot restul pare să crească în jurul lor. Și dacă faci o mișcare greșită, dacă te prăbușești, unul din acești sâmburi poate să scape. Ți se dizolvă în sânge, sau poate încolți și se poate transforma într-un întreg copac. Câteodată, dacă unul din sâmburi scapă, toți ceilalți îl urmează.”                                                                                   (fragment)

Totul începe cu o simplă temă la engleză. Profesoara de limba engleză a lui Laurel le spune elevilor săi să scrie o scrisoare unei persoane care nu mai este în viață. Laurel alege să-i scrie lui Kurt Cobain fiindcă era cântărețul preferat al surorii sale, May. Și a murit tânăr, întocmai ca May. Curând, Laurel își face un obicei din a scrie scrisori unor oameni speciali care nu mai sunt – printre care Janis Joplin, Heath Ledger, Amelia Earhart sau Amy Winehouse. Fiecare capitol al cărții Scrisori de dragoste pentru cei plecați este o scrisoare către o altă persoană. Scrisorile lui Lauren se transformă treptat în jurnalul emoționant al unei adolescente care încearcă să facă față vieții de liceu, despărțirii dureroase a părinților ei, primei iubiri și, cel mai apăsător, pierderii surorii sale mai mari – May.

Ava Dellaira fie a trecut prin pierderea unui frate sau a unei surori, fie s-a documentat extrem de bine pentru scrierea acestei cărți, deoarece temele abordate de ea sunt extrem de veridice: modul în care tinerii se simt pierduți fără îndrumările fraților mai mari, sentimentul de a fi abandonat de către părinții îndoliați, și criza de identitate, care poate veni atunci când persoana la care s-au raportat pentru a-și defini personalitatea a dispărut.

View this post on Instagram

Totul începe cu o simplă temă la engleză. Profesoara de limba engleză a lui Laurel le spune elevilor săi să scrie o scrisoare unei persoane care nu mai este în viață. Laurel alege să-i scrie lui Kurt Cobain fiindcă era cântărețul preferat al surorii sale, May. Și a murit tânăr, întocmai ca May. Curând, Laurel își face un obicei din a scrie scrisori unor oameni speciali care nu mai sunt – printre care Janis Joplin, Heath Ledger, Amelia Earhart sau Amy Winehouse. Fiecare capitol al cărții Scrisori de dragoste pentru cei plecați este o scrisoare către o altă persoană. Scrisorile lui Lauren se transformă treptat în jurnalul emoționant al unei adolescente care încearcă să facă față vieții de liceu, despărțirii dureroase a părinților ei, primei iubiri și, cel mai apăsător, pierderii surorii sale mai mari – May. Scrisori de dragoste pentru cei plecați, autor Ava Dellaira este una din cele 10 cărți propuse spre lecturare pentru adolescenții de 15-18 ani pentru concursul de lectură Bătălia cărților 2019! #bataliacartilor #bataliacartilor2019 #concursdelectura #recomandcarte #carte #cititorulanului #carteaanului #concursdelectura #bibliotecatransilvania#carte #citește #nevedemlabiblioteca #bookstagram #booklover #goodreads #ilovebooks #instabook #bookstamgram#bookish #bookaddict #bookaholic #bookblogger #booklove #cititoripasionati #cititulnuingrasa #cititulesexy #noisicartile #bookwarm #goodvibes #liveauthentic #localsmd #avadellaira

A post shared by Biblioteca Transilvania (@bibliotecatransilvania) on

Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de lectură Bătălia cărţilor (pentru participanţi) îl găsiți aici:

Lectură plăcută! Baftă participanților la concursul de lectură „Bătălia cărților” 2019, ediția a V-a”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s