HOLOCAUSTUL ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC

27 ianuarie este ziua universală de Comemorare a victimelor Holocaustului.  Holocaustul a fost un fenomen general în Europa care s-a raportat la perioada celui de al doilea război mondial. Viata evreilor din această perioadă a fost marcata de o serie de măsuri care au condus la deportări, evacuări, expulzări și exterpări. 

Filiala „Transilvania” a organizat astăzi, 24 ianuarie, lecția publică cu genericul: Holocaustul în spațiul românesc. Participanți au fost liceeni din clasa a IX-a și a XI-a de la Liceul Teoretic „Ginta Latină”, împreună cu profesoara de istorie dna Claudia Barbăroșie. Invitat de onoare a fost scriitorul și publicistul Vlad Pohilă.  Dumnealui a vorbit despre chinurile  evreilor în timpul celui de al doilea război mondial, despre relațiile dintre români și evrei în acea perioadă, inclusive prin prisma Memoriilor lui Raoul Șorban, un român ce a salvat mulți evrei  Copiii au dat dovadă de un interes deosebit, nici un apel de telefon, nici un fel de șovăieli. 

S-a menționat că anumite cifre și date din istoria Holocaustului sunt contestate, cum o face și scriitorul Paul Goma în eseul istoric „Săptămâna roșie”. 

Totuși pentru acest segment din istorie tragică trebuie de avut un mare respect, de acceptat  și de promovat abordarea oficială, cea ce contribuie la menținerea unei armonii în relațiile dintre popoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s