PLIMBĂTOR DE NOSTALGII

Orice prezent va fi neapărat un ieri, iar orice viitor se va lăsa scris în filele trecutului, şi doar trecutul rămâne constant, negrăbindu-se să aibă o cale reversivă: el ia forma unui ieri mai mult sau mai puţin apropiat de prezent, care se grăbeşte să se topească în infinitatea clipelor. Dorinţa fierbinte de a reţine în loc timpul este zadarnică: blestemul lui Cronos nu cruţă pe nimeni: „Dar glasul meu se prinde-n glasul masei…”.

La 26 octombrie sărbătorim ziua de naştere a poetului, prozatorului, dramaturgului şi traducătorului  În această zi în familia lui Alexandru şi a Olgăi Busuioc, în comuna Cobâlca (azi Codreanca), judeţul Orhei, se naşte fiul Aureliu, viitorul literat. A urmat liceul „T. Boga” din Timișoara. A învățat la Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, pe care a abandonat-o în timpul examenelor finale pentru a fi „repatriat”. Revine în Moldova în 1949. Studiază la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creanga” din Chișinău. Publica epigrame, parodii, poezii umoristice în ziarul „Tinerimea Moldovei” și revista „Chipăruș”. Are un debut dublu – placheta pentru copii „La pădure” (1955) și volumul de versuri satirice „Prafuri amare” (1955). Editează ulterior plachetele: „Piatra de încercare” (1958), „Firicel de floare rară” (1961) și „Aventurile lui Nătăfleață” (1961), „Cizmele cocostârcului” (1967), „Marele rățoi Max” (1968). În 1966 publică romanul „Singur în fața dragostei”, manifestându-se și ca romancier. A fost sef de sector la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-șef adjunct la revista „Chipăruș”, redactor-șef la ziarul „Tinerimea Moldovei”, consultant literar, iar în 1977-1987 secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Traduce din literatura rusă și universală, din operele scriitorilor Alexandru Blok, Anton Cehov, Nicolai Gogol, Alexandr Pușkin, Alexandr Griboedov, Maxim Gorki, Mihail Șolohov, Sándor Petőfi, O. Henry, Byron, … . S-a stins din viața pe 8 octombrie 2012, în locuința sa.

Romanul sau „Singur in fata dragostei” (1966) a fost ecranizat la Moldova-film. A fost de asemenea autor al mai multor scenarii de film.

Cărţile lui Aureliu Busuioc au forţă de descoperire atât prin poezie, fie ele epigrame sau meditaţii, cât şi prin proză, fie romane, eseuri sau jurnal.

El a reprezentat întotdeauna imaginea scriitorului liber și emancipat, sincronizat în toate cu spiritul literar general românesc și care niciodată nu a avut complexul limbii moldovenești. S-a impus în literatură ca poet, fiind semnatarul unor importante cărți de poezie, pline de vervă umoristică, cu bogate inserții culturale și meditații filozofice. Aureliu Busuioc va rămâne în conștiința noastră ca un scriitor cu o ținută aparte, un scriitor cu o deosebită ținută intelectuală, plină de ironie și vervă, un personaj de neuitat al vieții literare.

Pe data de 26 octombrie, poetul, prozatorul, dramaturgul, jurnalistul și romancierul Aureliu Busuioc ar fi împlinit vârsta de 90 de ani. Aureliu Busuioc rămâne un exemplu de intelectual cu verticalitate morală, care a știut să depășească, zâmbind, sau chiar râzând neprefăcut, încercările vieții. Pentru a menține vie în memorie lucrările lui Aureliu Busuioc, un nume impunător în literatura română contemporană, Biblioteca „Transilvania” a hotărât să vină cu o expoziție virtuală de carte.

Să-l omagiem pe Maestrul Aureliu Busuioc așa cum se cuvine – citindu-i cărțile.

Disponibilitatea titlurilor acestor volume poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://opac.hasdeu.md

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s