GEORGE MENIUC – UN SPIRIT ROMANTIC, UN VISĂTOR ȘI UN CĂUTĂTOR DE ESENȚE

Poet, dramaturg și eseist, George Meniuc s-a născut pe 20 mai 1918 la Chișinău. Este absolvent al Liceului „M. Eminescu” din orașul natal și al Facultății de Litere și Filozofie din București.
A început să scrie versuri din 1932, urmând ca doi ani mai târziu sa-i fie publicată prima poezie în revista literar-științifică „La țară”, a societății Mihai Eminescu din Chișinău. Colaborează cu versuri în revistele de liceu „Licurici”, „Armonia”, „Revista noastră”, precum și în „Pagini basarabene”. 
În anul 1939 îi apare primul volum de versuri, întitulat „Interior cosmic”. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial devine colaborator la postul de radio în cadrul redacției emisiunilor în limbile naționale. 
Pentru un timp lucrează la Secția de Limbă și Literatură a Institutului Moldovenesc de Cercetări științifice, perioada în care a scris poezii de inspirație folclorică și basme în versuri pentru copii: „Povesti” (1955), „La balul coțofenei” (1956) și „Prichindel” (1969). 
De asemenea, traduce din opera unor mari scriitori, precum F. Dostoievski, A. N. Tolstoi, K. Simonov și N. V. Gogol. Și opera sa beneficiază de traduceri în mai multe limbi, în rusă, armeană, franceză, spaniolă ș.a.. În afară de poezii și eseuri, George Meniuc a scris și piese de teatru: „Vernisaj despre biografia de creație a lui V. Van Gog si Gauguin” și  „Rața și rățuștele”. 
În anul 1972 George Meniuc este distins cu Premiul de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pentru literatură, iar în 1982 obține titlul de „Scriitor al poporului din Moldova”. George Meniuc s-a stins din viată la 8 februarie 1987.

Ne face o deosebită plăcere să vă prezentăm cărțile de pe rafturile bibliotecii, ce așteaptă a fi citite de către cei împătimiți de lectură. Iar cititorii, care nu-l cunosc încă, vor descoperi – suntem siguri, un mare poet.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s