PORTRETUL – TAINA CHIPULUI UMAN

La Biblioteca „Transilvania” în data de 2 noiembrie 2016 a avut loc Discuții amicale ale pictorului Mihai Șeremet. Pictor care privește real atât la lucrările sale cât și la sine. Înconjurat de prieteni și părinți ai elevilor săi maestrul și-a răvășit pe rând amintiri legate de  cele 80 de lucrări ale salerealizate în tehnicile: cărbune, sanguină, creion-grafiti. Acestea în mare parte redau chpurile elevilor domniei sale cu mici excepții: coleji, scriitori. Interesant este că nimeni dintre eroii acestor portrete nu a pozat. Chipurile sunt luate din memoria fotografică a autorului. Dn. Mihai Șeremet are o pasiune aparte pentru elevii săi. Datorită portretelor cercetează cum se petrece metamorfoza deazvoltării prin prisma maturizării creative și creșterii biologice a acestora. Despre preferințele  și tendințele adolescentului spre a lucra cu culoarea neagră. Culoare după care își ascund inconștient sentimentele, ca după un paravan.
Orice portret ne poate destăinui istoria atât a pictorului cât și a celui care a „pozat”, regiunea, nemaivorbind de rasa din care face parte.
Contururile feței unei persoane este caracteristic lanșaftului din care face parte. De exemplu, un bărbat de origine georgian cu nasul mare, caracteristici tipic nației sale, stabilit în regiunea Reazan cu timpul nasul său capătă și o mică asemănare cu năsucul unei domnișoare  reazane.
Pentru cei interesați despre inconștient,  stil, cultură, orizonturi le puteți găsi în lucrarea lui Lucian Blaga „Trilogia culturii” (Matricea stilistică). 
             Portretul - taina chipului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s