DRAGOBETELE – SĂRBĂTOAREA DRAGOSTEI

Dradoste este lumina acestei lumi.
Ea o străbate și o umple…
(E. de Goucourt)
         În mitologia românească, Dragobetele poate fi întâlnit  sub denumirea de „Dragomir”, cunoscut ca un cioban, care o însoţeşte pe Baba Dochia în călătoriile prin munţi, dar reprezintă de asemenea o figură pozitivă, simbol al primăverii, se sărbătorea înnoirea firii şi se pregătea de primăvară.
         O altă abordare a legendei ne relatează Misticismul Masonic despre un anumit rege al Franciei, Dagobert, detronat în 740 găsindu-și refugiu în Transilvania.
         Pe 25 februarie, Centrul Comunitar pentru copii și tineret „Convorbitorul”, condus de dna Nadejda Leahu în partenetriat Biblioteca „Transilvania”, a fost organizată o activitate inedită, dedicată sărbătorii  dragostei – concursul Dragobetelor cu genericul „Buna seara iubire!”.
         Concursul a fost moderat de minunatete domnișoare: Mădălina Grosu și Cristina Curnic, utilizatori fideli ai Bibliotecii „Transilvania” și juriul format din partu persoane: Felicia Cireș, specialist principal al DMPDC, Galina Bodiu, specialist principal al DPDC Ciocana, Adela Boico, șefa secției Cultură Pretura Ciocana, Zinaida Scripnic, director adjunct, Centrul de Creație „Ghiocel” ce au apreciat cunoștințele, priceperile și ingeniozitatea fiecărui participant.
         Bătălia s-a produs între cinci perechi minunate: Victor și Andreea, Iulian și Irina, Alexandru și Mădălina, Ion și Daria, Eugen și Ionela.
         Conform unui plan convențional destul de interesant și captivant au fost propuse următoarele probe: Salutul-prezentare, Declarații de dragoste,  Dansul Îndrăgostiților „În ritmuri de dans îmi bate inima”, proba intelectuală – Jocul „Romanița”, Jocuri distractive, Tema pentru acasă „O istorie de dragoste”.
         La probaSalutul-prezentare cavalerii le-au făcut declarații de dragoste fetelor. Cu multe emoţii, aceştea s-au isprăvit cu brio. A urmat rândul fetelor să-şi laude cavalerii.
         Declarații de dragoste – la această probă fiecare pereche a primit câte o funie cu câte zece noduri legate, cavalerii trebuia sa dezlege fiecare nod și să spună câte un compliment domnișoarei, iar fata la sfărșit trebuia  să-i facă o declarație de dragoste băiatului, să-I spună cuvinte frumoase de recunoștință.  
          Dansul îndrăgostiților cu genericul „În ritmuri de dans îmi bate inima” – la această probă  perechile au dansat pe cinci secvențe de melodii cu stiluri diferite.
         Proba intelectuală a început cu un catren din lirica eminesciană „…și mi-i spune-atunci povești și minciuni cu-a ta guriță. Eu pe-un fir de romaniță, Voi cerca să mă iubești” Pe un panou au fost fixate două romanițe mari și frumoase, una pentru domișoare și alta pentru cavaleri. Pe fiecare petală, pe revers erau scrise câte o întrebare la care trebuia să se răspundă expromt. Ca exemplu întrebări pentru băieti: Numiți doi indrăgostiți din majoritatea poveștilor și basmelor din folclorul național (Făt-Frumos și Ileana Cosinzeana), Numiți trei calități ce umbresc dragostea (gelozia, minciuna, agresivitatea), Numiți flori cu prenume de fete (Margareta, Violeta, Viorica, …). Întrebări pentru fete: Numiți doi îndrăgostiți din poemul  „Luceafărul”? (Hiperion și Cătălina), Culorile mărțișorului ce simbolizează?( alb- puritate, roșu –dragoste), Numiți doi poeți români, care au trait o poetică poveste de dragosre (Mihai Eminesu și Veronica Micle), etc.
Concurenții la această probă și-au demonstrat posibilitățile lor intelectuale, au dat dovadă cele mai ingenioase și corecte răspunsuri.
         Următoarea probă  – Jocuri distractive: Jocul I. Îngețata – fiecare pereche trebuia să se hrănească cu înghețată unul pe celălalt cu lingurița, care pereche mai repede mănâcă îngețata?
Jocul II. – Împletirea cosiței. La acest joc băieții au avut posibilitatea să-și demonstreze măiestria de a împleti mai repede și mai frumos cosița prietenei sale.
         Se spune că dragoste este un câmp de luptă, care a provocat războaie și durere (Troia, Tristan și Isolda,…), chiar schimbând cursul istoriei.
         De-a lungul timpului, între oameni s-au înfiripat povești de dragoste atât de puternice, încât sunt pomenite încă la sute, chiar mii de ani de la moartea indrăgostișilor.

         Tema pentru acasă„ O istorie de dragoste”, unde participanții au istorisit cele mai frumoase legende, povești de iubire din istoria antică, medievală și actuală a dragostei.                                                                      A venit şi rândul juriului  să dea verdictul. În urma celor şase probe de concurs, perechea câştigătoare a fost declarată Victor şi Andreea. În final concurenţii au fost răsplătiţi cu diplome şi cadouri.           La încheiere venim cu un îndemn: Faceți în suflet loc unui sentiment, care e dor și așteptare, nesomn și fericire, tandrețe, puritate, adică Dragoste! Marea răsplată  a acestui sentiment divin se revarsă ca o simfonie asupra făpturii îndrăgostite și astfel viața capătă rost și aripi. Căci dupa cum a spus Marin Preda la finele romanului „Cel mai iubit dintre pământeni” – „dacă dragoste nu e, nimic nu e”.

https://photos.gstatic.com/media/slideshow.swf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s