CUVÂNTUL ROSTIT DE ION PROCA

Ion Proca poetul, publicistul, prozatorul şi dramaturgul, care pe 1 decembrie ar fi împlinit 70 de ani, este comemorat la Biblioteca „Transilvania” și de toți cei care l-au iubit și apreciat creația. S-a născut la 1 decembrie 1945 în satul Coloniţa, judeţul Lăpuşna, azi raionul Criuleni. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specializarea – jurnalistică (1972). A fost şef de secţie la ziarul „Tinerimea Moldovei” între anii 1979 – 1981, redactor la revista „Femeia Moldovei” (19811991), iar din 1991 până în 2008 a fost redactor, secretar general de redacţie şi redactor-şef la revista „Glasul Naţiunii”. Proca a avut colaborări cu Glasul.md până în prezent. În 1989, debutează editorial cu placheta de versuri „La o grindă de gutui”. Au urmat cărţile „Pe un mugur de pămînt”, „Prispe de sâmbătă seara”, „Coloniţa infinitului” (publicistică), „Peţitor de vânt” (poeme), „Părinţi” (versuri), „La Ţîpova-n chilie” (dramaturgie), „Mareşalul umbrelor” (roman), „Ridicarea” (proză) ş.a. A mai semnat cărţi despre Nicolae Sulac, Emil Loteanu, Ion Dolănescu ş.a., precum şi cărţi de versuri pentru copii. A realizat numeroase interviuri cu personalități din România și Republica Moldova. În 2010, prin decret prezidenţial, a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”.

Cu această ocazie, vă propunem o revistă bibliografică ce cuprinde cărțile domniei sale, pe care le puteți împrumuta de la Biblioteca „Transilvania”. Vă așteptăm cu drag!


Cum avea să moară Stalin / Ion Proca. – Ch. : „Notograf Prim” SRL, 2011. – 228 p.
Romanul este unul auobiografic, printre personaje fiind și părinții scriitorului.
Detașându-se de toată lumea la scrierea acestei cărți, spune Ninela Caranfil, scriitorul I. Proca rămâne de unul singur, față în față cu personajele sale, încercând astfel să ne includă și pe noi în lumea copilăriei sale, care de fapt este o lume fascinantă, a noastră, a tuturora.” „În volumul dat autorul se întoarce iarăși la „antica” sa copilărie, oferindu-ne posibilitatea să cunoaștem mai mult, pentru că descrierile sale cuprind un spațiu geografic destul de vast, din Africa la Colonița, Cruzești, Tohatin, Budești.
Postfața cărții este semnată de scriitorul și desidentul Paul Goma. El scrie despre romanul lui Ion Proca următoarele: Am citit, am recitit romanul autobiografic „Când avea să moară Stalin” de Ion Proca. Am fost atât de impresionat, de încântat – dar nu gelos, cum mi se mai întâmplă, când citesc o carte pe care tare aș fi vrut să o scriu eu – ci de-a dreptul fericit că există un basarabean care să scrie, nu moldovenește ca Ion Creangă (și ca mine…) – ci să scrie… maldavinește, dând seama de limba sovietică vorbită de moldovenii noștri. Dragă prietene Ion Proca, ai nu doar „ureche”, ci și o inimă care ascultă, aude, pune pe hârtie tragedia limbii române dintre Prut și Nistru mutilată, schilodită, călcată în picioare de ciubota Ocupantului rus. Te felicit din inimă și te îmbrățișez frățește.”

Grigore condamnat la glorie [despre viața și activitatea actorului mol. Grigore Grigoriu] / Ch. : Grafema Libris, 2006. – 160 p.
In cartea Grigorie condamnat la glorie – cu imagini de familie, scrisori, jurnal – autorul, Ion Proca, dând detalii din viața actorului, menționează că Grigoriu n-a fost un revoluționar, nici om al revoltei: „Era pașnic şi mândru că face parte din neam fără de moarte. Era mai mult un călător cu dorul celor de acasă.”
Printre altele, un reporter de la Los Angeles Times, Kevin Thomas, scriind de Șatra afirma că aportul lui Grigore Grigoriu este la cel mai înalt nivel după toate criteriile Hollywoodului… Dar nu s-a îndoit nimeni de acest lucru. Cineastul Dumitru Olărescu îl asocia pe Grigoriu, înainte de toate, cu bărbăția: „A fost bărbat în viață şi în cinematografie.”  Compozitorul Eugen Doga a menționat corelația creației şi a devotamentului actorului: „Evident, creația lui Grigore Grigoriu nu poate fi abordată fără să vorbim de Emil Loteanu. Ca şi Svetlana Toma, Galina Beleaeva, Mihai Volontir, şi el a fost modelat de regizor, dar şi iubit profund. În persoana lui Grigoriu, Loteanu şi-a putut developa, exprima filmul interior, a găşit personificarea bărbatului puternic, romantic şi emotiv… Omul Grigoriu a fost sincer, deschis şi, mai ales, foarte devotat prietenilor şi lui Emil Loteanu. Chiar dacă acesta îl supăra adesea, îi făcea reproșuri, Grig nu l-a trădat, dovedindu-i constant atașamentul său.” „Cei doi titani, Loteanu şi Grigoriu, s-au completat unul pe altul”, a observat scriitorul Gheorghe Ciocoi. Actrița Paulina Zavtoni îl apreciazăastfel: „Mi-a fost partener de scenă, coleg, prieten. A creat multe roluri de scenă la teatru, dar popularitatea, fără îndoială, i-a adus-o cinematografia.

Ion Proca : biobibliogr. / Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu” ; Bibl. Publ. „Transilvania” ; Centrul de Inform. şi Doc. „Chişinău” ; ed. îngr. de L. Kulikovski ; alcăt. L. Capiţa. – Ch. : Grafema Libris, 2008. – 192 p.
Biobibliorgafia este dedicată lui Ion Proca şi reflectă activitatea sa ca ziarist, poet, prozator, dramaturg, traducător şi cuprinde 961 surse. Este destinată scriitorilor, ziariştilor, bibliotecarilor, studenţilor, elevilor tuturor celor interesaţi să cunoască mai detaliat activitatea publicistică şi literară a scriitorului.

Lucrarea dată a fost premiată cu Diploma Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Bibliotecii Publice „Transilvania” deţinătoare a Premiului III în cadrul  Concursului naţional Cele mai reuşite lucrări în  domeniul biblioteconomiei şi ştiinţa informării, ediţia a XVIII-a, 2008 Secţiunea Lucrări bibliografice  / ABRM.

Jurnal de spital / Ion Proca. – Ch. : Grafema Libris, 2011. – 135 p.

Este o carte despre Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” și atitudinea părintească a personalului medical de care a rămas copleșit prozatorul și publicistul Ion Proca pe când se trata acolo. Compartimentele cărții vorbesc de la sine despre conținutul lor. Cel mai inspirat și mai voluminos capitol este cel dedicat șefilor de secții și subdiviziuni pe care se bizuiește întreaga activitate spitalicească. Autorul ține cu tot dinadinsul să afle ce se întâmplă și dincolo de saloanele spitalului, insistă să afle despre bucuriile și durerile celor intervievați. Este o carte de vizită a Spitalului și o călăuză pentru medici, farmaciști, asistente medicale, o microenciclopedie a familiei.


La Oină / Ion Proca. – Ch. : Grafema Libris, 2007. – 139 p.

O carte în purpura obrajilor copilăriei scriitorului. Intenția scriitorului a fost cea de a se întâlni cu cititorul la focul încă mocnid al copilăriei. Lectură plăcută să aveți!

Mai aproape de departe…: pătrunde vocea lui Nicolae Sulac / Ion Proca. – Ch. : „Notograf Prim” SRL, 2011. – 264 p.

„O carte despre o figură legendară și care se cere măsurat cu figurile coborâte din legende. Mai ales se simte rudenia lui cu ciobănașul mioritic. În felul lui de a merge, de-se opri, de a prețui bunăvoința ca mediu ocrotitor al cugetului se simte epoca păstoritului. Sulac se are cu cântecul popular într-o asemenea intimitate de parcă el singur și pentru voia bună a lui le-ar fi scris pe toate.” Ion Druță101 poeme / Ion Proca. – București : Biodova, 2011. – 109 p.

Poeziile din această culegere își au destinul lor de abandon. Autorul le-a scris în ultima lună de toamnă a anului 2006, pe când își făcea stagiul de schimb de experiență la „Observatorul de Brăila”, un ziar cu angajați cuminți… Dar Dvs, dragi cititori, urmează să le citiți și să vedeți despre ce sunt.


O viață cât o moarte de lungă / Ion Proca. – Ch. : „Notograf Prim” SRL, 2011. – 247 p.

Cartea este dedicată maestrului, patriarhului artei cinematografice, Emil Loteanu. Ele ste un fenomen de multe carate pentru spiritualitatea noastră. A fost un suflet zbuciumat, un oștean al frumosului. Emila Loteanu a fost și va rămâne un model veritabil de dăruire, de sacrificiu pentru valorile artistice, lăsând o operă cinematografică neordinară – filmul poetic păstorit de Marele Maestru.
Poiana cu heruvimi / Ion Proca. – Ch. : Grafema Libris, 2007. – 247 p.
Mai bine scris: între două maluri de cer; pe un mal – omul nostru, pe celălalt oștimea voioasă de fluturi angelici zburând de pe un cuvânt înflorit al Creatorului pe un altul înrodit, până devin, la rândul lor, Cuvânt îmbietor ca o miere duhovnicească.
Deși, s-ar părea, omul nostru nu e un simplu grădinar, altfel spus: îngrijitor de albastră poiană.
De ceva vreme, cel de-și zice Ion Proca și ne zice-n cartea neamurilor cununate în Slava Netrecerii, a ajuns să păstorească un catastif de vieți care-ar mai fi rătăcit cu aripile frînte printre muritori de nu le-ar fi sunat clopotul în cer și-atunci, suflete stoluri–stoluri s-au înălțat din poiana pe unde ne plimbăm fiecarele din noi viețuirea spre poiana tăinuită, din mila Atotțiitorului, în ochii neuitători ai lui Proca.
Pe chipul lui, dacă mai știți să priviți în adînc, două lumînări necunten plîng Dumnezeire.
Fluturii și-au prins aripi de îngeri și fac popas pe umerii săi, preaduios glăsuind: „O oaste de îngeri/ Cu un ciobănel/ Mări iese-n cale,/ Coboara la vale…
La Valea Pururi Plîngerii noastre în Domnul!”
Descendent fidel din Lumea patriarhală a lui Aron Cotruș, Șt.O.Iosif, Panait Cerna, George Lesnea și George Coșbuc,colonițeanul Ion Proca ne anunță că, în sfîrșit, s-a petrecut și…Marele Nimic în istorie: „Soarele se macină ca bobul în rîșniță./ Pitulicea își cîntă plămînii pe-un spic./ Vinul nebăut se sinucide în pivniță./ Eu ți-am trimis doru-ntr-un plic./ Asist la moartea Marelui Nimic”.
Nelipsit de la orișice prohodire de astre, poetul nu poate să nu fi agonisit  și o poiană cu heruvimi, de care grijește neostoit cu uneltele sufletului său, mereu îngînător(„Poiana cu heruvimi”, Editura „Grafema Libris”, 2007). Traianus

Ridicarea: Proză / Ion Proca. – Ch. : Grafema Libris, 2005. – 308 p.

Această carte vede lumina tiparului, luminată de inimile unor oameni cu dare de mâină și cu gând bun la acei care și-au jertfit viața pe câmpul de luptă sau în nesfârșitele Gulag-uri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s