MOMENTUL REBREANU ÎN LITERATURA ROMÂNEASCĂ

Opera marelui prozator și dramaturg român, Liviu Rebreanu în literatura românească înseamnă un moment de răspântie. Reprezentând epicul pur, Liviu Rebreanu marchează o nouă fază a realismului românesc: „Niciodată realismul românesc, înaintea lui Rebreanu, nu înfiripase o viziune a vieții mai sumbră, înfruntând cu mai mult curaj urâtul și dezgustătorul, întocmai ca în varietatea mai nouă a realismului european, crudul naturalism francez și rus”. (T. Vianu).
Asimilând datele românești tradiționale, Rebreanu crează diferite tipuri de roman, de la romanul social, cu virtuți monografice („Ion”) și de tip epopee („Răscoala”), până la romanul de analiză psihologică („Pădurea spânzuraților”, „Ciuleandra”). Potrivit viziunii sale realiste (pentru mine arta înseamnă creație de oameni și de viață”), Rebreanu dă sens multitudinii de fapte, care pulsează la cele mai înalte cote de expresivitate.
Vă propunem să consultați expoziția virtuală, unde au fost expuse titlurile de cărți de pe rafturile bibliotecii Transilvania”, ale scriitorului de largă respirație creatoare – Liviu Rebreanu. Vă invităm la lectură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s