„PETALE DE MAC” LA „TRASILVANIA”

     O deosebită Discuție/dezbatere: „Gelozia – sentiment obsedant și chinuitor în nuvela „Petale de mac” de Mihail Curicheru, citită în cadrul programului „Chişinăul citește o carte, din cadrul Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru, a avut loc la Biblioteca Transilvania”, pe data de 25 septembrie 2015.
Carteaeste o nuvelă pe care acad. Mihai Cimpoi o numeşte un scurt roman” – carte pentru adolescenţi, dar şi pentru cititorii de toate vârstele, o carte cu multe învăţăminte pentru generaţiile care vin, în special.
Nuvela „Petale de mac” reconstituie un fragment al literaturii noastre din perioada interbelică, prezentând un moment de dramatism tulburător din viaţa unui cuplu: el, Nicolai Negru, suferind de ftizie, şi ea, Lida, aparent curtată, în lipsa soţului, de colegul acestuia, Alexiu. Naraţiunea este vie şi tensionată, iar stilul simplu confirmă calităţile unui rar har artistic, cu care a fost dotat scriitorul.
         Moderatoarea Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru”, d-na Alexandra Tănase, a menţionat că „Petale de mac de Mihail Curicheru este o carte care nu-ţi răpeşte timpul, o carte care te îndeamnă spre bonomie, un frumos roman confesiune cu final suspendat.
         Elevii claselor a IX-a şi a XII-a au avut un dialog de la suflet la suflet. Au vorbit despre Mihail Curicheru, profesorul care a construit o şcoală, cel care a început să scrie romane, nuvele şi a semnat pagini de publicistică. Din păcate, a fost deportat, iar la vârsta de doar 33 de ani se stinge din viaţă. Au remarcat că a fost un om cald, inimos, un om pe care l-au iubit copiii. Nuvela „Petale de mac e o trăire profundă de dragoste, ce are ca subiect căutarea sufletului-pereche perfect. O adevărată descoperire a fost faptul că această carte este autobiografică. E asemenea unui cântec întru dragoste, dialogurile sunt de o sinceritate adolescentină, iar suflul descrierilor e actual şi în mileniul III. Este cartea ce i-a cucerit totalmente. Deşi necunoscut până acum, scriitorul Mihail Curicheru a reuşit să intrige tânăra generaţie. Participanţii au remarcat că stilul de a scrie al învăţătorului şi scriitorului Mihail Curicheru este unul deosebit, ce se remarcă prin rafinament şi inteligenţă. Le-a plăcut mult nuvela, ce tratează probleme cu  care s-ar putea confrunta fiecare, precum şi gelozia. De asemenea, este arătat până la ce extreme se poate ajunge de la neîncredere şi gelozie exagerată. Toate opiniile exprimate la această discuție au generat o concluzie: Mihail Curicheru a fost un scriitor deosebit, care reuşeşte să sensibilizeze orice suflet. A tratat subiecte de importanţă esenţială, a promovat bunătatea şi bunul simţ. Indiferent de tragedia prin care a trecut şi de moartea nedreaptă şi timpurie, opera lui, chiar de a rămas o mică parte din ea, este de mare valoare şi merită să fie cunoscută de publicul larg. 
    Emoţii enorme, cuvinte pierdute în întâlnirea privirilor dintre participanți, zâmbete şi lacrimi, o avalanşă de gânduri care au avut acelaşi mesaj: să iubim, să fim români, să nu fim egoiști, lași, trădători, și mai ales geloși, ca nu cumva să uităm că suntem oameni. Niște gânduri, concluzii redate de Diana Damir, Dana Nagară, Irina Lupu și alții, aucondimentat „ceaiul” cu lacrimi sărate: cine sunt oamenii din jurul nostru; ce este dragostea, dar gelozia?; unde e timpul?
       Conferirea diplomelor, într-un final, a adeverit munca „saloniștilor” și dorința acestora de a aminti numele unui scriitor basarabean mai puțin cunoscut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s