EMILIAN GALAICU-PĂUN TOT MAI INTERESANT CITITORILOR!

BibliotecaTransilvaniaa organizat, vineri 22 mai o întâlnire nemaipomenit de frumoasă cu scriitorul Emilian Galaicu-Păun, poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, editor-șef al edituriiCartier din Chișinău, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai momentului, în cadrul Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru”. Programul „Chişinăul citeşte o carte” este extrem actual  în anul acesta cu romanul „Ţesut viu. 10×10”, semnat de binecunoscutul scriitor, acesta fiind punctul de reper al întâlnirii.
Autorul prin poeziile sale îmbină armonios elementele biblice, deseori întâlnite în operele sale, cu problemele prin care trecea Basarabia în decursul procesului redobândirii demnității sale naționale. Poezii precum Ch-au (o odă adusă orașului Chișinău), Cel bătut îl duce pe cel nebătut, care sunt scrise într-un stil postmodernist, sunt pline de  realitățile Basarabiei post-sovietice și de criticile aduse adepților moldovenismului. Scrie o literatură dinamică, cu un umor debordant, fără să facă nici o concesie facilului și care tot timpul are ce spune. Dintre cărţile sale, reţinem câteva titluri: Gestuar, Editura Axa, Botoșani 2009  Arme grăitoare, Editura Cartier, Chișinău 2011 Țesut viu. 10 x 10, roman, Editura Cartier, Chisinău 2012 – „A-Z.best”, poeme, Editura ARC, Chisinău.
Scriitorul Emilian Galaicu-Păun a dezvăluit în fața cititorilor gândurile care îi răvășeau inima în timpul celor aproape 14 ani, cât a durat scrierea cărți „Țesut viu 10X10”. Autorul a dat mai multe caracteristici acestui volum. Este un roman al memoriei, deoarece sunt amintiri din perioada deportărilor staliniste, dar este prezentat și un altfel de 7 aprilie 2009. Este un roman-bibliotecă, deoarece se fac multe trimiteri la cărți și autori  preferați. Este un roman incomod, deoarece nu se ține seama de conveniențe sociale și lingvistice. Totuşi, mai mult este un roman-trăit, un roman-biografie a vieții sale.
Participanții la întâlnire, elevi de la Liceul „Gaudeamus”, au avut parte de un sincer și emotiv dialog cu autorul, beneficiind de sugestive intervenții ale profesoarei Alexandra Tănase, axate pe creația acestui autor.
Bijuteria întâlnirii a fost recitalul literar susținut de elevi, unde au răsunat versurile lui E. Cioclea, M. Cărtărescu, S. Grosu, C. Partole.
Iniţiatoarea întâlnirii dna Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania”, a remarcat că: „E o onoare pentru Biblioteca noastră să avem un invitat de anvergura, un scriitor profesionist în toată puterea cuvântului. Un scriitor de autoritate poate, la un moment dat, schimba prejudecăţile despre Moldova, poate să fie un promotor al culturii noastre în Europa”.
De altfel, personajul şi scriitorul au susţinut un dialog savuros în faţa tinerilor cititori, vorbind despre amintirile care-i leagă din perioada studenţiei, dar şi despre realizările pe care le-a avut. Toți am fost fascinați cât de frumos vorbea despre relaţia lui cu cartea. Avea dreptate. Experienţa pe care ţi-o poate dărui o carte scrisă iscusit, am putea-o compara doar cu o melodie pe care de câte ori n-ai asculta-o nu te-ai plictisi câtuşi de puţin. Efortul scriitorului de a pune cartea în capul mesei, iar gândirea în regimul care poate s-o ferească de ruginire, a fost recompensat nu o singură dată….
Vedeți și voi ce manifestare de prestație maximă a fost!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s