CINCI PAȘI SPRE EUROPA

Pasul întâi: Credință civică
Toți să fim unitari în gând: Vrem în Europa. Azi ne gândim, unde-i oare aceasta? Mâine o găsim pe hartă. Poimâine delimităm hotarele ei. Ne regăsim și pe noi acolo și, surprinzător, descoperim, că noi dintotdeauna am fost în Europa. Ne-au „scos” în afară neprietenii noștri, pentru că le-am permis, în 1812, apoi în 1944, iarăși, în 1992. Ne rup din țară și noi tăcem, ne sperie cu tancurile și noi nu reacționăm, când nu sunt respectate tricolorul, limba română, imnul de stat.
Acesta e destinul nostru pentru că nu avem îndeajuns curaj civic și demnitate. Poate ne lipsește credința adevărată, cea care ne-ar ajuta să conștientizăm: Vrem în Europa.
Pasul al doilea. Unirea noastră
Unirea noastră în faptă și în gând. E ceva, aparent, simplu. Dar cât de greu ne unim: nu luptăm cu cei care ne dezbină cu adevărat, ci luptăm noi între noi. Unii zic că e proverbiala invidie la români, dar pentru că e lipsa unei educații corecte, în spiritul unirii neamului. Alții, însă, spun că nu avem nevoie de nici o unire. Unirea înseamnă cultură europeană, educație europeană, sate și orașe europene, muncă și salarii europene.
Pasul al treilea. Cultura omului
Aproape toți oamenii din țara noastră pretind că sunt culți, le mai zic „culturali”. Ba că știu să se îmbrace bine, ba că au în casă multă tehnică performantă, ba că au mașini moderne sau dețin bijuterii și bibelouri. Prea puțini oameni, care se cred culți, au în casă cărți, adică o minibibliotecă.
Cultură înseamnă să mergi la teatru, nu pentru a-ți demonstra haina modernă, ci pentru a înțelege mesajul spectacolului, cine-s actorii, autorii. Cultură înseamnă a fi un bun român, dar și un bun cetățean al lumii, adică să cunoști tradițiile și obiceiurile neamului tău, dar să tolerezi alte culturi.
Pasul al patrulea. Educația
Educația corectă e necesară pentru orișice societate. Ce ar însemna aceasta? Să învățăm ceea ce ne place, dar să nu uităm de interesele Patriei. Să învățăm ceea ce e bine, dar să nu uităm cine are nevoie de asta. Să învățăm ceea ce e frumos și să dăruim cele învățate lumii din jur.
Educația europeană nu este ceva abstract, ci e destul de concretă. Ține de toți împreună și de fiecare în parte: cunoștințe profunde, aptitudini creative și competențe invariabile.
Pasul al cincilea. Ecologia mediului și a spiritului
Deseori auzi: în Europa e curat, acolo trotuarele sunt spălate, carosabilul se umezește, flori și iarbă verde peste tot… dar de ce la noi nu este așa? Despre ce se întâmplă în mediul înconjurător în țara noastră, dar și în orașul nostru, se vorbește mult, dar se face puțin.
Ceva totuși se face, dar se pare că nu este de ajuns. Atunci când fiecare își va „face curat” în propriul suflet, lucrurile se vor schimba.
Cei cinci pași pot fi șase, sau șapte, sau opt, nouă. Contează când vom fi în stare să facem, cum îi vom face și cine vom fi atunci.

Ana GABOR,
Studentă anul II, Universitatea Academiei de Științe a Moldovei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s