ÎNDRĂZNEȘTE ȘI CITEȘTE!

Le Bon, Gustave. Psihologia mulțimilor / Gustave Le Bon. – București : Anima, 1990. – 117 p.

Psihologia mulțimilor, scrisă de Gustave Le Bon, este un tratat de psihologie socială, care punctează foarte clar care sunt caracteristicile mulțimilor, cum pot fi influențate acestea și în ce categorii se împart ele. Cu exemple elocvente din perioada Revoluției Franceze, această lucrare vine să clarifice aspecte legate de sistemul educațional, spiritul revoluțiilor, dar și manipularea maselor. În acest sens, autorul ne provoacă cumva spre elevarea unei societăți mai bune, unui sistem educațional profesionist și unui spirit sănătos al mulțimilor.
Lucrarea este împărțită în trei cărți a câteva capitole fiecare. Din start, autorul afirmă că epoca în care trăim poate fi numită era maselor, întrucât au loc o serie de transformări anume la nivelul opiniilor acestora. El prezintă masa ca ceva cu suflet colectiv, în care individul capătă o forță, una pe care nu și-o permite în mod izolat. Astfel, autorul accentuează că masele sunt feminine, întrucât au o credulitate și mobilitate excesivă. Totuși, doar masele sunt capabile de un devotament exemplar. Dacă o idee pătrunde în spiritul maselor și ajunge să le impresioneze, dobândește o putere irezistibilă și antrenează o serie de consecințe.
            În cartea a doua se vorbește despre factorii credințelor şi opiniilor mulţimilor care se împart în două categorii-unii îndepărtaţi şi alţii imediaţi. Factorii îndepărtați determină masele să adopte anumite concepţii şi să le refuze pe altele. Între factorii îndepărtaţi se disting rasa, tradiţiile, timpul, învăţământul şi educaţia, instituţiile politice şi sociale. Printre factorii imediaţi ai opiniilor maselor sunt cuvintele. Acestea  sunt aceleași mereu, doar sensurile lor se schimbă în timp. Atunci când dorim să acționăm asupra maselor, utilizând cuvinte trebuie să cunoaștem sensul pe care îl au pentru ele aceste cuvinte la momentul dat.
          Cartea a treia vine cu descrierea maselor eterogene, care sunt masele electorale, jurii și Adunarea Parlamentară. În acest sens, cea din urmă tip de mulţime e dovadă clară a faptului că un grup restrâns de oameni sunt capabili să ia decizii mai bune decât un grup mai extins. Astfel, Parlamentul este, până în prezent, cea mai bună modalitate de a guverna. Totuși, există riscul de a risipi finanțele și de a restrânge libertățile individuale.
           Vă îndemnăm să îndrăzniți și să citiți această carte, întrucât prezintă aspecte actuale care corespund realității din țara noastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s