ZIUA BIBLIOGRAFIEI LA FILIALA TRANSILVANIA (26 NOIEMBRIE 2013)

La 26noiembrie 2013, cu ocazia Zilei Mondiale a Informaţiei și a Zilei Bibliografieiinstituite de BM „B.P. Hasdeu”, Biblioteca  „Transilvania” a organizat activități de promovare a colecţiilor şi serviciilor de referinţă tradiţionale şi moderne, care au avut drept scop instruirea şi perfecţionarea utilizatorilor în domeniul culturii bibliografice informaţionale, pentru a forma abilităţi bibliografice ale utilizatorilor în procesul de căutare și orientare în torentul informațional, a-i familiariza cu noile intrări ale publicațiilor de referință și utilizarea lor.
Astfel au fost organizate 6 activităţi  la care au participat 119 de elevi de la școlile primare „Gr. Vieru”, „A Popovici” și liceul „Gaudeamus”. Au fost prezentate expozițiile de carte: Publicaţiile editate de BM „B.P. Hasdeu”, „Publicațiile BiblioteciiTransilvania”.
Participanţii la lecția bibliografică E-Learning: învăţare, formare şi instruire prin mijloace electronice au aflat ce este bibliografia, cum să utilizeze ediţiile biobliografice  şi necesitatea lor, oferă utilizatorului posibilitatea de a folosi serviciile propuse de bibliotecă și de regăsirea informației, inclusiv modul de a se familiariza cu accesul la informații, ducând la dezvoltarea de instrumente performante de organizare, difuzare a acesteia. S-a pus accent pe iniţierea și abilitatea în utilizarea calculatorului, aplicațiilor software dar și a altor tehnologii pentru a rezolva o varietate de probleme educative, de activitate practică sau personală. Elevii au fost familiarizaţi cu conţinutul şi varietatea informaţiei pe care o pot accesa prin intermediul blogurilor  bibliotecii, ce pot găsi pe ele.  După părerea elevilor cel mai mult în această zi le-a plăcut organizarea excursiilor prin bibliotecă şi familiarizarea lor cu resursele informaţionale (colecţii: cărţi, CD-uri, ediţii periodice, ediţii de referinţe, mape tematice).
Deosebit de  important pentru ei a fost, să afle  că sursele bibliografice de informare sunt de un mare ajutor  în pregătirea temelor pentru acasă.
Nu putem trece cu vederea și Ringul bibliografic Cartea – pasărea cu diverse aripi de zbor,
Ziua de informare: Achiziții noi, Prezentarea de carte: Pohilă, Vlad. Arta de a pasiona cititorii: (Editoriale din rev. „BiblioPolis” 2002–2012). – Ch., 2012., Ora de informare Bibliografia – ghid de selectare a literaturii, Prezentarea blogurilor: http://transilvania-copii.blogspot.com/; http://transilvanialachisinau.blogspot.com/ au oferit utilizatorilor modalități de a contribui într-un mod esențial la dezvoltarea abilităților de comunicare cu lumea prin intermediul computerului și a mediului virtual dar şi familiarizarea utilizatorilor cu cunoştinţe în domeniul bibliografiei, utilizării catalogului electronic OPAC, navigării în Internet, utilizării serviciilor electronice şi resurselor informaţionale de pe bloguri, înregistrării pe reţele sociale  etc. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s