EXPOZIȚIE VIRTUALĂ: CHIȘINĂU, SUFLET, LEAGĂN ȘI LUMINĂ

Locuim în cel mai frumos oraş-oraşul nostru CHIŞINĂU. Este un oraş cu o istorie lungă şi zbucuimată.
Chişinăul este atestat documentar prima dată la 1436 în calitate de localitate, aşezată pe malurile râului Bâc. Prima menţiune documentară a Chişinăului ca localitate datează din 17 iulie 1436, când domnii Ţării Moldovei Ilie şi Ştefan… au dat şi i-au întărit lui Oncea-logăfăt pentru credicioasă slujbă mai multe sate pe Răut. Stabilind hotarele acestor sate, documentul menţionează : …şi la Băc, de cealaltă parte , pe valea ce cade în dreptul Cheşenăului lui Acbaş, la Fântâna unde este Seliştea Tătărească în dreptul păduricii. În evul mediu satul Chişinău era dens populat. În secolele15-17 în vecinătatea Chişinăului se atestă mai multe localităţi: Buiucani, Hrusca, Vovinţeni, Visterniceni, Gheţioani, Munceşti, Schinoasa, care treptat, pe parcursul sec. 19 au devenit suburbii ale Chişinăulu. În 1641 Chişinăul devine moşie mănăstirească, când Vasile Lupu, domnul Ţării Moldovei, trece moşia Chişinău în stăpânirea Mănăstirii Sfânta Vineri din Iaşi. Chişinăul a rămas în proprietatea acestei mănăstiri până în secolul 19. Chişinăul şi-a schimbat mult aspectul general în anii 50-70 ai sceolului 19, când l-a avut ca arhitect al oraşului pe Alexandr Bernardazzi. El a proiectat unele străzi şi cartiere, a participat la proiectarea şi construirea apeductului din Chişinău, precum şi cele mai importante clădiri.
Drapelul municipiului Chişinău a fost elaborat de pictorii Cheorghe Vrabie şi Eudochia Cojocaru-Vrabie şi aprobat de Primăria municipiului în şedinţa din 11 iunie 1998, iar de către Comisia Naţională de Heraldică – în şedinţa din 28 septembrie 1998. Drapelul reprezintă o pânză dreptunghiulară albă (1m x 2m), având la mijloc un brâu galben (auriu) cu torsadă alcătuită din trei fire, peste care broşează, în centrul pânzei, stema municipiului. Flamura albă a drapelului simbolizează spaţiul „cetăţii”, iar brâul cu torsadă, element împrumutat din ornamentica monumentelor de arhitectură – timpul în care evoluează şi se dezvoltă „cetatea”, în perioadele: prezent, trecut şi viitor, precum şi Trinitatea.
Varianta actuală a stemei municipiului Chişinău, realizată de maestrul Gheorghe Vrabie, a fost aprobată la 8 august 1991 de către Comitetul Executiv al Consiliului municipal Chişinău de Deputaţi ai Poporului, care a decis reproducerea acesteia, începând cu 31 august 1991, pe ştampilele, blanchetele, insignele oraşului, pe obiectele design-ului urban şi pe cele de  informaţie.

Varianta actuală se bazează pe stema municipiului Chişinău introdusă prin decretul regal din 31 iulie 1930, cu următoarea descriere oficială: „Pe scut albastru, o acvilă de aur, cu aripile lăsate în jos, privind spre dreapta. Peste tot: stema Moldovei. Scutul timbrat de o coloană murală cu 7 turnuri, care simbolizează şapte coline pe care este situat Chişinăul”.
Imnul oraşului Chişinău
Oraşul   meu
Oraşul meu din albe flori de piatră
În ploi de soare zi de zi scăldat
Mereu întinerind în vechea vatră,
Din cântec şi iubire înălţat.
Oraşul meu frumos ca niciodată,
Grădina mea cu cerul tău de dor,
În inimă te am pe viaţa toată
Şi-n graiul cel mai dulce te ador.
Îmi place să mă plimb prin el agale
Pe străzi de tei, castani şi trandafiri,
Să întâlnesc prietenii de şcoală
Cu zâmbet şi lumină în priviri.
Oraşul meu etern ca o poveste,
Mereu îţi simt în piept suflarea ta,
Destinul meu, destinul tău ne este
Cu tine toată lumea e a mea.
                                           Versuri de Gheorghe VODĂ, muzică – Eugen DOGA
Biblioteca „Transilvania” vă pune la dispoziţie o expoziție virtuală din colecțiile bibliotecii. Din aceste documente vă veţi familiariza cu istoricul Chişinăului, locul unde a fost înfiinţat oraşul, originea denumirii localităţii, ce reprezenta în anii îndepărtaţi satul din valea colinei Mazarachi, transformarea localităţi în târguşorul Chişinău, trecerea la statut de oraş şi mai apoi la capitala Republicii Moldova. 
     Vă dorim lectură plăcută!

                                                                                       Publicat de Stela Russu 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s