REPUBLICA MOLDOVA – STAT INDEPENDENT ȘI SUVERAN!

            Republica Moldova este un Stat Suveran, Independent și Democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”. (Fragment din declarația de independență a Republicii Moldova). La 27 august 2013, se împlinesc 22 ani din ziua în care Republica Moldova s-a proclamat stat independent şi a ieşit din componenţa Uniunii Sovietice. Cu această ocazie Biblioteca „Transilvania” aduce tuturor cetățenilor Republicii Moldova sincere felicitări și urări de bine! Amintim că în 27 august 1989 a avut loc la Chişinău cea mai mare demonstraţie din istoria Republicii Socialiste Sovietice Moldoveneşti susținută de Frontul Popular Moldovenesc, o asociație de grupări politice si culturale, care a culminat în 1990 prin recunoașterea sa oficială și participarea la alegeri. Marea Adunare Naţionala a adunat cca 750000 de cetăţeni în centrul Chişinăului pentru a cere Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, care urma să-şi înceapă sesiunea in 29 august, înlocuirea șefului Partidului Comunist Moldovenesc și trecerea de la definiția limbii ca „moldovenească” (în litere chirilice) la desemnarea limbii ca română (în litere latine) și ca limba oficială și de comunicare interetnică. Legile care aveau să fie adoptate de sovietul suprem al RSS Moldoveneşti au fost un compromis, acordând un răstimp de 5 ani funcţionarilor republicii pentru a învăţa nou declarata limbă de stat. Compromisul nu a putut calma situaţia. În noiembrie 1989 vor izbucni manifestaţii violente la Chişinău, cu asedierea Ministerului de Interne moldovenesc (ministru fiind atunci Vladimir Voronin). Primele alegeri democratice pentru Sovietulu Suprem al RSS Moldovenească au avut loc pe 25 februarie 1990. Frontul Popular a câștigat majoritatea voturilor. După alegeri, Mircea Snegur, a fost ales președinte al Sovietului Suprem; în Septembrie el a devenit președinte al republicii. Guvernul reformist care a preluat puterea în mai 1990 a făcut multe schimbări care nu au fost pe placul minorităților, incluzând și schimbarea numelui republicii în iunie, din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în Republica Sovietică Socialistă Moldova și declararea suveranității în aceiași lună. În timpul loviturii de stat de la Moscova din august 1991, comandanții Comandamentului de sud-vest au încercat să impună starea de urgență în Moldova, dar au fost invinși de guvernul moldovenesc, care și-a declarat sprijinul față de președintele rus Boris Elțin. Pe 27 august 1991, după eșuarea loviturii de stat, Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.                                                                                 

Principala realizare a fost trezirea conştiinţei naţionale, revenirea la limba română, recunoaşterea  Independenţei Republicii Moldova la nivel internaţional pe 25 decembrie 1991. Ea devenine membru a mai multor organizatii internaţionale influente şi în primul rînd, a Organizatiei Naţiunilor Unite în  martie 1992. După declararea Independenţei Republicii Moldova, au urmat alte documente menite să întărească statutul de independenţă a ţării. Pe 3 septembrie 1991 a fost creată Armata Naţională a Republicii Moldova. În anul 1994 a fost adoptată Constituţia Republicii Moldova, conform căreia drepturile şi libertăţile omului sunt garantate 

cetăţenilor şi apărate conform normelor legislative. Însă din păcate, sunt şi anumite goluri în Constituţie, unel din ele este  punctul privind căruia limba de stat este ceea „moldovenească”, fapt ce dezmembrează societate în „tabere”, unii find pro-ruşi alţii pro-români sau pro-europeni. În timpul ce urmează, un eșec dintre cel mai mare, a fost conflictul de pe Nistru, în urma căruia Republica Moldova pierde de sub jurisdicţie regiunea Transnistreană, ea fiind puternic industrializată a fost un factor de stagnare a economiei. În urma războiului au fost pierderi nu doar teritoriale, dar şi umane, economice, ceea ce prezintă un obstacol considerabil în cursul de dezvoltare. Însă eşec este şi faptul, că după destrămarea URSS, multe întreprinderi economice au fost furate, astfel ele rămîn parţial sau complet pustii, iar pentru reînnoirea întreprinderii este necesitate de un capital considerabil. Sistemul politic din R.Moldova pe parcursul celor 22 ani de independenţă a fost modificat de două ori: sistem mixt între anii 1994-2000, în acest sistem preşedintele era ales prin vot direct, iar începând cu anul 2000 şi până în prezent este sistemul de republică parlamentară. Cu această ocazie biblioteca a organizat o amplă expoziţie de documente cu genericul „Glas al libertății noastre”. Dragi cititori, vă invităm la bibliotecă să consultaţi expoziţia şi cărțile cu această tematică.                                                                                                                                                Lectură plăcută! 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s