REVISTĂ BIBLIOGRAFICĂ : ZIUA EUROPEI

Pe 9 mai este sărbătorită Ziua Europei, apreciindu-se că punctul de pornire al construcției Europei unite. Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei , a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună „bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii”.

Aşadar, Ziua Europei este şi ziua ta” și cuprinde o largă paletă de manifestări, având ca scop apropierea cetățeanului de valorile esențiale ale Uniunii Europene. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă distrusă din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice şi divizată, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est şi Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politică internațională care să fie capabilă să oprească o a treia conflagrație mondială şi să consolideze Europa din punct de vedere economic (în faţa S.U.A. şi a U.R.S.S.). Sunt create, după război o serie de organizații internaționale, la nivel universal şi regional-european, organizații având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, şi anume: începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franței, îi este încredinţata de către omologii şi din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii o misiune foarte importantă: crearea unui plan care să ducă la reintegrarea Germaniei Federale în concertul european. La 18 aprilie 1951 şase țări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunitățile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înființată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.
Această revistă bibliografică este o încercare de a vă cunoaşte şi familiariza cu documentele deţinute de biblioteca „Transilvania” la acest subiect, pentru a vă lărgi spectrul Dvs. de cunoaştere, dragi utilizatori.
Rogowski, Ralf. Forma noii Europe / Ralf Rogowski, Charles Turner ; trad. : Dragoş Rusu. – Ch. : Cartier, 2009. – 220 p.
Uniunea Europeană şi identitatea europeană erau până de curând, subiectele diferitelor categorii de burse şi de cercetare. Odată cu intrarea membrilor central ­ şi est-europeni în UE, a devenit clar faptul că viitorul ei este legat de de viitorul identităţii europene. Cartea mai argumentează faptul că viitoarea formă a Europei va rezulta din interacţiunea dintre sferele sociale din cadrul Europei.  

Radu de Hohenzollern-Veringen, principe. Europa din noi : Regalitatea şi democraţia-spectacol / Radu Principe de Hohenzollern-Veringen. – Iaşi : Polirom, 2005. – 237 p.

Volumul este o cădere în narcisistul nărav de a publica propriile conferinţe. Aşadar, este o culegere de conferinţe şi articole, care după părerea autorului, sunt suficient de bune pentru a fi cuprinse într-o carte şi care reflectă regalitatea şi democraţia-spectacol. Este o carte care merită citită şi vă îndemn să o faceţi!                                                           Schuman, Robert. Pentru Europa / Robert Schuman ; trad. : Pompilius Celan. ­-Bucureşti : Regia autonomă Monitorul Oficial, 2003. – 127 p.
Lucrarea înlesneşte unui public larg cunoaşterea stadiului actual al reflecţiei istorice privin contribuţia sa la dezvoltarea Europei comunitare. Actualitatea ideilor marelui om politic francez Robert Schuman se desprinde din frazele sale profetice, rostite de acesta în urmă cu jumătate de secol: Noi trebuie să construim Europa nu numai în interesul popoarelor libere, ci şi pentru a putea primi popoarele din Est care, eliberate de constrângerile suferite până în prezent, ne vor solicita aderarea şi sprijinul nostru moral.
Statele Unite, mare putere europeană / Caterine Durandin. -­ Ch. : Cartier, 2007. – 336 p. 
Criza care a afectat relaţiile intra-europene şi dialogul transatlantic şi care persistă în anii prezenţi, ne îndeamnă să ne punem întrebări asupra unui context de actualitate geopolitică şi pe termen mai lung, de solidaritate ideologică sau de îndepărtare şi de ruptură între Europa şi Statele Unite, odată cu sfârşitul războiului rece.
Am putea argumenta că aceste dificultăţi reprezintă problema europenilor şi nu ar trebui să intervină în articularea relaţiilor dintre Europa şi Statele Unite, dar în realitate interferenţele se manifestă din plin…. Cu ce, veţi afla citind această carte.
Suvorov, Victor. Spărgătorul de gheaţă : Cine a declanşat al doilea război mondial? [mărturia unui spion condamnat la moarte] / Victor Suvorov ; trad. ; Radu Părpăuţă. -Iaşi : Polirom, 1995. – 295 p. – (Hexagon)
Cartea include informaţii despre nenumăratele documente la care unul dintre agenţii de frunte al GRU (spionajul militar sovietic) a avut acces, mărturiile combatanţilo, analiza minuţioasă a desfăşurării de luptă, a tehnicii militare utilizate şi a pregătirilor din spatele frontului, totul vine să confirme presupunerea lui Victor Suvorov privind adevăratul instigator al celui de al doilea război mondial… 
Procesul politic în Uniunea Europeană / resp. de ed. : Helen Wallace, William Wallace ; trad. : Genoveva Bolea. -­ Ed. a IV-a. -­ Ch. : Arc, 2003. ­-660 p.
Uniunea Europeană este cu certitudine cel mai important agent al schimbării în guvernarea şi procesul de elaborare a politicilor din Europa. În cadrul volumului prezent este schiţat cadrul larg al procesului politic al UE şi instituţiile prin intermediul cărora acesta este pus în aplicare, constă dintr-o serie de studii de caz, care acoperă multe din domeniile politice în care dimensiunea UE este semnificativă şi pune la dispoziţie unele concluzii asupra caracterului procesului şi a direcţiilor în care evoluează acestea. 
Tsoukalis, Loukas. Ce fel de Europă? / Loukas Tsoukalis ; trad. : Lena Călinoiu. – Bucureşti : BIC ALL, 2005. -269 p.
Cartea reliefează problemele principale care vor modela viitorul bătrânului continent ca entitate regională, economică şi politică. Integrarea europeană nu este un proces politic neutru. Sunt opţiuni democratice care trebuie făcute în ceea ce priveşte eficienţa, echitatea şi stabilitatea, productivitatea unui mediu mai curat, exportul păcii şi stabilităţii etc. E timpul să mergem mai mai departe, să construim o Europă matură din toate punctele de vedere.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s