SĂPTĂMÂNA GRIGORE VIERU LA BIBLIOTECA „TRANSILVANIA”

Simplitatea, modestia, cuminţenia, cumsecădenia, dar şi onestitatea, curajul, patriotismul au fost calităţi ce l-au definit pe Grigore Vieru ca Om, ca Cetăţean, ca Scriitor. Acesta a fost şi mesajul nostru, pe care ne-am străduit să-l transmitem tuturor celor implicaţi în desfăşurarea Săptămânii dedicate omagierii lui Grigore Vieru, săptămână prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la naşterea Poetului Momente cât se poate de emoționante s-au consumat, în perioada 13-19 februarie 2012 – „Săptămâna Grigore Vieru”, la Biblioteca „Transilvania”. În cadrul Săptămânii Grigore Vieru, desfășurând, un program variat în care s-au implicat utilizatorii bibliotecii pentru a comemora Marele poet al contemporaneităţii noastre.
Programul Săptămânii a inclus activităţi cât mai diverse, precum medalionul literar „Grigore Vieru – o viaţă închinată neamului românesc”, în memoria Marelui Poet, Concurs de desen pe marginea creației lui Gr. Vieru pentru cei mici, concurs de creații proprii dedicate lui Gr. Vieru, cu genericul „Grigore Vieru – poet al neamului” și poezii dedicate poetului, concurs literar „Grigore Vieru – poezie patriotică”, ore de lectură (4), recital de poezie, ora poveștii, discuții și prezentări de cărți, excursii în bibliotecă cu prezentarea expoziţiilor de carte (pentru a diversifica, a intriga şi a provoca interesul participanţilor la activităţi), cu scopul punerii în valoare a operei lui Grigore Vieru, descoperirea şi redescoperirea mesajului şi a valorilor promovate de însuşi Grigore Vieru. A fost semnificativ faptul că startul activităților dedicate Marelui Poet, l-au dat elevii clasei a III-a „D” a școlii primare „Gr. Vieru”, fiind ctitorul spiritual al școlii, prin susținerea unui recital de excepție Rugăciune pentru mama, îndrumaţi de profesoara Viorica Nichita, care au omagiat prin vers, cânt şi competiție ziua de naștere a poetului nostru național Grigore Vieru. Pasiunea şi curiozitatea de a pătrunde în tainele operei vierene, i-a determinat pe elevi să se pregătească, mai mult decât la celelalte activități desfăşurate până acum la bibliotecă. Cu mult dor de Grigore Vieru elevii au recitat poezii din creaţia poetului, precum şi din creaţia lor proprie, ca: Camașele, Două mere, Mama, În limba ta, Legământ, Patria şi graiul. Recitalul de poezie ne-a demonstrat încă o dată că poetul e viu prin nemuritoarele sale poezii. A fost o sărbătoare deosebită, elevii au venit la bibliotecă cu tema de acasă bine pregătită, completând cu imagini-desene panoul pregătit pentru concursul de desene inspirat din poeziile lui Grigore Vieru. Copiii au dat dovadă de creativitate, ingeniozitate, realizând în baza celor citite câte o cărțulie, desenată de ei inșiși, conținând elemente din opera poetului, fiind în forme de: Hronicul vieții (manuscris), Două mere, Camașă, Carte, Fluturaș, Albină, Casa părintească nu se vinde, Soare.
Un alt moment deosebit s-a dovedit a fi atragerea şi implicarea tinerilor liceeni în desfăşurarea unui şir de manifestări, ditre care menționăm: medalionul literar-artistic Grigore Vieru – o viață închinată neamului românesc, organizat în colaborare cu Liceul „Gaudeamus”. Au fost prezenți elevii claselor a XI-XII-a ai liceului. În expozeul său, profesoara a amintit principalele evenimente petrecute în viața și opera unui poet care a fost perceput mai bine de români doar după evenimentele din Decembrie 1989. Un moment important din viața poetului îl constituie propunerea fãcutã, în 1992, de conducerea Academiei Române, ca Vieru să primească Premiul Nobel pentru pace, a menționat semnificaţia poeziei lui Gr. Vieru pentru întreaga literatură română. Discipolii Domniei sale au pregătit un frumos recital de poezii şi cântece din creaţia regretatului poet. Activitatea a continuat cu o expunere despre viaţa şi opera lui Grigore Vieru, despre prietenia lui cu cuplul Ion şi Doina Aldea Teodorovici, precum şi cu audiţii muzicale din creaţia celor doi mari artişti: Eminescu, Pentru ea, Reaprinde-ţi candela ş.a, cei doi având, coincidentă sinistră, același sfârsit ca al lui Gr.Vieru.
Concursul literar cu genericul „Grigore Vieru – poezie patriotică”, în cadrul Salonului „Ceaiul de la ora patru” s-a axat pe una din temele majore ale poeziei poetului – patriotismul, istoria, identitatea şi problema națională.
Alexandra Tănase, moderatoul concursului, a făcut o trecere în revistă a întregii creații a Marelui Poet. A vorbit despre moștenirea literară pe care ne-a lăsat-o Grigore Vieru. „…A fost mai mult decât un simplu poet, a fost un patriot. În proză, poezie a evocat satul, casa părintească, oamenii de la țară, mereu a încercat să unească Basarabia cu Patria mamă, a încercat să arate lumii întregi că este patriot”.
Momentul emoţionant şi special a fost vizionarea și ascultarea cu multă atenție a Discursului lui Gr. Vieru în Piața Marii Adunări Naționale (1989), pus pe calculator.
La concurs au participat 25 de persoane, elevi ai claselor a X-XII-a de la Lic. Teoretic „Gaudeamus”. Atmosfera creată în sală, a predispus spre receptarea sensibilizantă a poeziilor, cântecelor şi ideilor adânci, care ne cuprindeau de o plăcere adevărată de a auzi şi de a înţelege. Au fost recitate poeziile: Basarabia, Tricolorul, Rugă pentru Moldova, Chipul în noapte răsfrânt, Salvați-vă prin muncă, etc.
Juriul format din patru profesori: de la Lic. Teoretic „Gaudeamus” au apreciat obiectiv şi transparent concurenţii încadraţi în concurs.
Concurenții au susținut „cu brio” concursul, dând dovadă de calități artistice extraordinare și suflu creativ, iar cei mai activi și inspirați au fost premiați, stimulați de Bibliotecă pentru a participa în cadrul activităților culturale pe viitor, cu diplome și seturi de cărți din colecțiile bibliotecii.
Cuprinşi de emoţii, participanţii au interpretat cu multă dragoste cântece pe versurile lui Grigore Vieru „Reaprinde-ți candela”. A fascinat sala eleva Cristina Buhnă, cu cântecul Pentru ea.
Prin intermediul profesorilor de limbă română şi al diriginţilor, am cunoscut şi ne-au cunoscut o mulţime de tineri. Impresionaţi de nivelul de implicare, aceştia au participat cu plăcere la dezbaterile literare, la prezentările de carte şi de expoziţii dedicate lui Grigore Vieru, iar recitalurile literare s-au dovedit a fi cele mai preferate. Unii dintre ei au apreciat posibilitatea de a participa la activităţi literare, de a-şi expune gândurile, emoţiile în public, fiind susţinuţi şi încurajaţi de colegi, profesori, bibliotecari, în cadrul Cenaclului Ceaiul de la ora patru. La finalul activităţii participanţii au avut parte de o provocare-surpriză, constituind o tombolă cu extragerea numerelor norocoase, primind mici premii. Iar premiul surpriză a fost o invitație la placinte și un premiu bănesc în sumă de 100 lei.
Concursul a dăruit posibilitatea să pătrundem în adâncul creaţiei lui Grigore Vieru, în gândurile sufletului şi frumuseţea ideilor. Datorită acestui concurs participanții au crescut spiritual şi s-au îmbogăţit în planul literar.
Demn de remarcat a fost și concursul de desene cu genericul „Gr. Vieru în viziunea copiilor”, desfășurat în colaborare cu copiii de la școala primară „Gr. Vieru”.
Copiii în desenele prezentate au întruchipat gândurile, eroii, momente din creația poetului cu multă măiestie și abnegație. Lucrările prezentate la concurs: Casa părinteacă, Cum se spală ariciorii, Plaiul meu, Frumoasă-i limba noastră, De leagăn, Greerașul, Soare, soare frățior, etc., au fost premiate cu diplome.
În mod deosebit au atras atenţia publicului participant la activități expoziţiile prezente în bibliotecă: Simbol al redeșteptărilor inimilor și Sunt suflet din sufletul neamului meu.
Toate aceste activităţi s-au desfăşurat cu mult succes, interesant şi variat atât în incinta bibliotecii cât şi extramuros, ca exemplu simpozionul „Poetul timpului”, petrecut la Lic. Teoretic „Gaudeamus”, cu participarea liceenilor, care au dat dovadă de maximă receptivitate și cunoștințe temeinice.
Săptămâna a fost întregită de 5 prezentări de carte care a fost un îndemn la cunoașterea creației cât mai aprofundată a poetului, conţinând secvenţe biografice, interviuri, aprecieri ale oamenilor de cultură de la noi şi de peste Prut, articole din diferite publicaţii ale anilor ’90, poze de familie şi de la diverse acţiuni culturale la care a participat. În cadrul prezentărilor, cei prezenţi au luat cunoştinţă cu biografia scriitorului, cu creaţia lui, au aflat despre prietenia cu marii scriitori români şi în special cu Adrian Păunescu, au audiat versuri consacrate.
Revista bibliografică Grigore Vieru – simbol al Basarabiei a fost o modalitate orală de informare a cititorilor despre literatura primită în bibliotecă, despre și ale lui Grigore Vieru. În colecţiile bibliotecii „Transilvania” sunt peste o sută de titluri de carte care includ opera viereană şi studii de analiză şi sinteză semnate de cunoscuţi critici literari. Am prezentat câteva titluri, parte mai recent intrate în fondul de carte al bibliotecii, parte mai deosebite în redarea chipului şi operei vierene, comemorând astfel ziua de 14 februarie, ziua în care resimţim mai vie flacăra vieţii şi creaţiei acestui mare geniu al literaturii române şi universale.
Spiritul lui Grigore Vieru a dominat şi cuprins totalitatea manifestărilor din această Săptămână. Numai un poet care aşează alături cuvinte sacre ca: Grai, Mamă, Patrie, Iubire are dreptul a se numi Poet naţional. Numai el merită cununa recunoştinţei noastre. Prin cele mai simple cuvinte, suflate cu aurul talentului său, poetul ne sensibilizează sufletul, ne face mai luminoşi, mai patrioţi, mai români.
Avem sfânta datorie de a-i citi sclipitor de frumoasa-i şi înţeleapta-i poezie. Căci fără roua verbului matern, pe care ni l-a dăruit cu generozitate maestrul, sufletul nostru s-ar ofili ca floarea pe timp de arşiţă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s